DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2834 szerző 38220 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Németh Bálint
  Extrasystole
Új maradandokkok

Wesztl Miklós: A verébcsapat röpte
Vadas Tibor: Egyszerű történet
Tóth János Janus: vers a néhai
Vezsenyi Ildikó: Ki szeret ki?
Bara Anna: mielőtt megérkezne
Szilasi Katalin: Az Őszhöz
Kiss-Teleki Rita: Felemás
Miskolczi B. László: Meglepi (Meglepetés II.)
Gyurcsi - Zalán György: faj-dalomküszöb
Kocsis Nóra: Creation Hack (jav)
FRISS FÓRUMOK

Kiss-Teleki Rita 11 órája
Kosztolányi Mária 13 órája
Tóth Gabriella 22 órája
Ötvös Németh Edit 22 órája
Vasi Ferenc Zoltán 1 napja
Farkas György 1 napja
Gyors & Gyilkos 1 napja
Szilasi Katalin 1 napja
V. Szabó Mátyás 3 napja
Bátai Tibor 3 napja
Wesztl Miklós 3 napja
Vadas Tibor 4 napja
Bara Anna 4 napja
Zsolt Szakállas 9 napja
Gyurcsi - Zalán György 9 napja
Tóth János Janus 9 napja
Karaffa Gyula 11 napja
Szilágyi Erzsébet 11 napja
Vezsenyi Ildikó 12 napja
Albert Zsolt 12 napja
FRISS NAPLÓK

 A vádlottak padján 13 órája
Hetedíziglen 17 órája
Bátai Tibor 17 órája
Minimal Planet 18 órája
Zúzmara 22 órája
történések 1 napja
Bara 1 napja
K.Mária 2 napja
Vagyok 2 napja
ELKÉPZELHETŐ 2 napja
az utolsó alma 2 napja
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 2 napja
Baltazar 3 napja
Kávé, tejszín nélkül 3 napja
Fogyinapló 4 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: Sáfély
Legutóbbi olvasó: 2023-01-29 09:56 Összes olvasás: 9566

Korábbi hozzászólások:  
362. [tulajdonos]: nálam már rosszul indult2023-01-23 00:32


És a végén ez a Mózes 6. könyve sor olyan, mintha egy tál ételbe, amibe mindent beledobált, ami keze ügyébe esett, a legvégén belevágott volna egy fakanalat, hogy "Nesze! Kevergesd!"

361. [tulajdonos]: kedvesen köszöntem meg2023-01-23 00:27
az elején néztem, mint egy jó kislány úgy köszöntem meg a kommenteket Az elején pocsékul kezdődött. Belefáradtam.. Ha ott hagysz valamit pl elválsz valakitől az egy folyamat, míg a végén ki van mondva az , hogy sok, nem bírom szerintem ez is benne volt.. A könyvem.. A kiborulások, holott nem vagyok rossz ember, de fáradtam. 2011-2000 ( 3 levonva)


1.
2011.01.12 14:56
Korányi Mátyás - szerki -- meo | borostyán lovam
Válasz erre    Kedves Krisztina! A szöveg kezelhető, de szerintem nem elég szigorú önmagához, keményebb kezekkel nyúljon a gyeplőhöz. Ne haragudjon, de az ilyen soroktól a gyakorlott olvasónak borsózik a háta: "a ló a lovacska a paci". Hogy kerül a csizma az asztalra? Bélszínt szeretnék enni libamájjal, nem a giccskéreg cipőtalpát. Persze egy jó házi húsleves is kiváló, vagy egy lecsó. Hát hívja át a babáját: "Lecsó-kolom szádról az ízeket!"
Lehetne mit kezdeni ezzel a verssel, mert nincs befejezve, munkafázisok szempontjából semmiképpen sem. Néhány gyakorlati tanács, vélemény:
Az első sor majdhogynem értelmezhetetlen, szinte klasszikus képzavar: persze fenyő-tél-hideg, érthető az örökzöld, mégse ül, sőt, szinte ellentétesen hat. És miért örökkézöld? - ez a fogás csak amolyan költészkedő blamázs. Az első sor simán elhagyható.
"nincs grafit
nincs barát
a ló sem nyerít" - milyen jó verskezdet ez!
Aztán a többi részét nem taglalnám a versnek, mert olyannyira nem koherens a szöveg, hogy még érzeteiben is zavart okoz az olvasóban.

A használható részek:

nincs grafit
nincs barát
a ló sem nyerít

köszönöd szépen és
elszállsz magadtól

a fák száraz gyökere
senkit nem érdekel

pupillád kitágul

alliteráló halál
szelet vág fölötted

hülye
ne fázz

De hogy ezt hogyan köti össze, azt már nem tudom... Én nem találom a szövegben a kapcsolódási pontokat. És a végén ez a Mózes 6. könyve sor olyan, mintha egy tál ételbe, amibe mindent beledobált, ami keze ügyébe esett, a legvégén belevágott volna egy fakanalat, hogy "Nesze! Kevergesd!"

360. [tulajdonos]: komment, 2011.ből. horoszkóp2023-01-23 00:03
Itt van mutatom már a legelején...volt. 2011-ben jöttem ide, és hogy értsd :

Kedves Krisztina,
az utólagos viták elkerülése végett szeretném beazonosítani az én Joplinomat azzal a sugallattal, amelyet ez a vers lebegtet felénk.
Tehát. Ugye arról az énekesnőről van itt szó, aki 1943-ban, a bak jegyében született? Nem térnék ki a horoszkóp ki tudja-van-e-benne valami igaz-mi-és ha van is-minek elemezni-részletekre, ha nem lenne szokatlan konstelláció, hiszen születésekor 3 bolygó szorult be a 12. Házba.
A Nap, ami egy hatalmas egoért és az öntörvényességért felelős. De önállóságára is rávilágít.
A Merkúr, az észért, az önkifejezésért felelős centrum, ám a 12. Házban rekedt bolygó embere ahogyan mások életében jól navigál, - úgy a sajátjában tanácstalan.
A Vénusz is ide van bezárva, ez egyfajta megfejthetetlen szerelmi ügyleteket jelent, titkot, homoszexualitást, biszexualitást, esetleg aszexualitást.
Az ebben a csillagegyüttállásban születettek roppant pörgősek, rendkívül türelmetlenek, kritikusak, az agresszivitás és az idealizmus megértő, kedves mosolyú embere, excentrikus, énközéppontú, nem foglalkoztatják az erkölcsi normák ("Én élem az életem, nem értelmezem."-mondta erről JJ maga)
A nők éppen úgy megfordultak az ágyában, mint a férfiak. A barát számára szoros értelembe vett testi-lelkiség kategória volt, Jim Morrison, Hendrix, vagy a Rolling Stone Brian Jonesa, Whitaker, Johnny Winter, Marianna Faithfull...
"Live fast, love hard, die young"- volt a hitvallása, köze nincs ahhoz texasi magas szopránhangú copfokhoz, könnyekhez, álmokhoz, - egy határozott, talpraesett csaj volt, igaz: féktelen lélekrezonancián, de és mivel a családja nem támogatta, - maga vette kézbe történetét.
"Az élet: utazás" Nem vágyott gyöngédségre. Hirtelen élt, mint a férfiak. Úgy is szeretett. A szex nála egy volt a drogok közül való. A magányt utálta, ám hihetetlenül egyedül volt. Mindig buliban, mindig egyedül. Ha van csak rá jellemző jelentés, akkor az San Anselmo.
Ha van rá jellemző nóta, - az a Me and Bobby McGee, vagy a Work Me, Lord és a "boldog-óra-szar" piát kiélezném.
A boncolási jegyzőkönyvből kiderül ugyan, hogy egy végzetes belövés végzett vele, de nem szerepelt benne számottevő szúrásnyom, pár régi, egy hasi műtéti heg, tüdőödéma és érelzáródás (úgy emlékszem) és hatalmasra dagadt máj. Inkább piált, mint drogozott.
A legtöbb versbéli utalást nem tudom kapcsolni, ám inkább a túlírtság és a szövegbeli szétesettség az, ami miatt ezt most nem marasztalnám, ha nem haragszol.
A fenti posztra érkezett válaszok: Petz György


3.
2011.02.17 10:59
ip:
Bártfai Attila Márk -- Janis Joplin
Válasz erre    Mit lehetne itt mondani! csak elvenne belőle a szó! Krisztina géniusza példátlan.


4.
2011.01.17 20:00
ip:
Mülléder Mari -- re: meo | Janis Joplin
Válasz erre
Előzmény    Értelek, Gyuri kedves,
ezt az írást szürreális vízióként (is) figyeltem, de mivel életrajzi és angol szövegből való nyers fordítás van benne, azonkívül a cím sem utalás, hanem nagyon konkrét, - így bátorkodtam életértelmezési részletekbe becsurogni. Izgalmas szövegvezetés, valóban, ahogy a komplikált a nagyon egyszerűvel összefut, összeér, felröhög, különös és eklektikus hatást kelt, itt-ott jól kivehető hibaszázalékkal.


5.
2011.01.17 19:32
ip:
Petz György -- re: meo | Janis Joplin
Válasz erre
Előzmény    Mari kedves, akár udvari asztrológus is lehetnél - igazságod vagyon a megközelítésben; Pessoa se csinálta pontosabban heteronímjei elemzését...
De.
Miért ne lehetne J.J. ürügyén egy másik erőteljes hölgy látomása érvényes J.J-ről, amely látomásról tudjuk - mindig is felfokozott önképünk, vagy valami hasonló.
Én nem várok hiperrealista megközelítést senkitől - ill. az más "tudomány" követelménye; viszont mint alkotás - legyen "izgalmas", fontos.
Tisztelet a hölgyeknek; a látóknak, látomásosoknak, a püthiáknak - és azért az Apollo-papoknak is, akik olykor ösztövér lényükkel a jóslatokat formába fogják - de azért azok többértelműek maradnak.359. [tulajdonos]: lemaradt mondat2023-01-22 23:02
Amit kifelejtettem az az, hogy mindig van egy utolsó csepp a pohárban, és akkor be kell csapni az ajtót, keményen.

Nyílni fog másik :) Csak egyet nem szabad : visszamenni.. Már érzem azt a másik ajtót..


358. [tulajdonos]: kimehecc2023-01-22 00:28
Komoly leszek. Bármilyen dilettáns dolgot teszek fel ide, nem érkezik válasz, ám ha felteszek egy verset aminek a fordítóját véletlenül rosszul írom, akkor igen. Akkor kettéharapnak:)
Ide nem azért jönnek emberek, hogy olvassanak. A naplóba nem . Én írhatok akármilyen hülyeséget és aztán letakarom, hogy ne látszódjon nem olvassátok, vagy elolvassátok és levonjátok a konzekvenciát, és míg én azt várom , hogy a marhaságot amit írtam az helyesbítse valaki, nem teszi. Biztos látjátok hogy rakom a prózákat, de ezek ott vannak a Más és Ugyanaz naplóban, ott találom a Quiban. Senki nem kérdez. Nem alakul ki párbeszéd itt. Kb négyszer kértem, hogy szeretnék feltenni fotót. A válasz : hallgatás. Úgy gondolom, hogy a naplók párbeszédeknek vannak kitalálva, azért van a kék kocka és a zöld kocka. Most őszinte leszek. Én ezt direkt írtam. A letakarásokat is, és a többi hülyeséget is. A másik dolog, hogy én itt féltem tegnap. Filip Tamástól.
Nem kicsit féltem nagyon.. Attól féltem, hogy beperel valaki. Nem tudom, hogy ez a félelem mennyire érződött, viszont úgy éreztem, hogy Cs. Dávid után én jövök. Szerzői jogok megsértése miatt.
A másik. A Sáfélyban én sokszor sírtam.. Kikérem magamnak azt, hogy ez irodalmi portál ugyanis ha az lenne akkor jót is lehetne nevetni. Az óvatosság, és a félelem nindenkiben ott van.. Azt sem értem, hogy irodalmi portálon miért kell kiírni azt, hogy ki kit perel..Én nem akarom tudni, hogy kinek milyen betegsége van, arról ő nem tehet, és valószínűleg ki sem írta volna. Amin még csodálkoztam, hogy egy férfi nem mert visszaírni. Nagyon sokan olvasnak Éjjel írt egy nő meglepődtem, mert 20 éve nincs itt és azt írta, hogy jól írtál vissza.. És belegondoltam abba is, hogy mit szólt volna Szabó Lőrinc és Nemes Nagy Ágnes.. erre ... Szerintem hallgattak volna, és elfordultak volna.
Ha én megkérdezném, hogy miről szól xy könyv, nem kapnék rá választ itt.


Ahol félelem van, ahol bizalmatlanság van, ahol azt hallom, hogy süllyed a Dokk, hogy ez óvoda..

Onnan el kell menni, azt le kell zárni be kell zárni az ajtót. Nekem alig volt barátom.. Én a szeretethiány miatt maradtam, meg azért, hogy csak befogadnak. De elfelejtettem, hogy szeretetért nem tarthatom a kezem ... Szeretetet koldulni nem lehet.

Nekem sokáig tartott, hogy innen kijöttem.. Majd kintről meghallom hogy bíróságra vitt -e egy gyáva ember vagy nem.. Ez így nem fog menni, azt ugye tudjátok?

Próbáljatok meg nevetni magatokon, aki nem tud nevetni magán az elveszett.. Aki ezekre a dolgokra rájön az fog lelépni.. Nem vagyok buta, sokat játszottam itt.. A hülyét.

Néha direkt.

357. [tulajdonos]: ...2023-01-21 21:07
Néha jó beléjük kapaszkodni.. Kettőt kifelejtettem.. Egyik francia zsidó, a másik Kaliforniai életművész nagy szívvel.. és a 601 éves barát.. Hatalmas figurák. Egy zenész, egy életművész, 4 festőművész
egy szexista egy költő, és egy fura fazon akinek a nevét tudom csupán, ja és a gondolkodó.
és a fotós kutató. egyet kihagytam:-)))

Jó, hogy vagytok..

Beatrice ahogy hívtok..

356. [tulajdonos]: egészen egyszerű emberek2023-01-21 20:56
Van valaki akihez fordulok akiről prózát írok.. Adamból nem tudom, hogy mi lesz, de rajongok érte, figyelem a szavait három kontinensről, és ahogy Yvette stációk is voltak, úgy Adam is lesz. Nagyra értékelem a barátságát, nem újkeletű, persze tudja szerintem, hogy gyűjtöm őt. Zenész. . A múltkor egy barátja aki mégsem a barátja, ezt kérdezte, mondd miért érdekes? Engem sem hagy nyugton. Na de ő szerintem exhibicionista.. -mondja.
Tényleg nem mindennapi ember. Mondták már neked, hogy Adamként gondolkodol?
Nem ...Ledöbbenés.

Nem mondták, de minden nap megváltjuk a világot. Egyszer az Univerzum, aztán más, kiborulok, nem szól, másnap hosszan ír.. Féltem.. Adamot egy haverja sem ismeri. Én sem, és ez a szép, hogy ebben a folyamatban egyre több mindent ismerek meg belőle. És egyre többet vesz vissza. Hogy zúdítson ...

Egy szereplőjét az ember sasolja.. ( persze , hogy tudja) Van egy új haver, aki a nagy gondolkodókat veszi elő de a nagy gondolkodók valójában egyszerű emberek.Ez tetszik.. Szeretem azokat az embereket akik az egyszerű okos érdekes embereket követik..
Engem is kikapott pár emberke, nem értem őket...
Olyan különbözőek vagyunk mégis egyformák.. José írt megint egy könyvet..

355. [tulajdonos]: Sylvia Plath2023-01-21 19:49
Sylvia Plath: Függőleges vagyok

De inkább vízszintes volnék.
Nem vagyok fa, gyökerem nem fogja a földet,
Nem szív ásványi sókat, anyai szeretetet,
Márciusban nem hozok új levelet,
Nem vagyok virágágyak szépe,
Nincsenek láttomon Ah!-ok, nem kerülök
mutatós festményre,
Tudatlanul kell nemsoká ellhulnom,
Hozzám képest egy fa halhatatlan,
S egy virágfej nem nagy, de megdöbbentőbb,
S én azt a sok évet, ezt a vakmerőséget akarom,
együtt.


Ma este, csillagok elenyésző fénye alatt,
Fák és virágok szórnak hűs illatot.
Járok köztük, és egyik se vesz észre.
Olykor azt gondolom: ha alszom, éjjel,
Tökéletesen hasonlítok rájuk -
Agyam ájult.
Nekem a fekvő helyzet természetesebb.
Akkor az éggel nyíltan beszélhetek,
És hasznos leszek, ha lefekszem végleg:
Akkor a fák egyszerre megérintenek, és a
virágok rám érnek.

Tandori Dezső fordítása

354. [tulajdonos]: szerzői jogok2023-01-20 22:52
Úgy láttam jónak, hogy leírjam a Sáfély naplóba ezeket a dolgokat, mert nem szeretném azt, ha ebből
nekem valami bajom származna Azt hiszem, hogy érthető ez a részemről.

Mórotz Krisztina 2023. január 20. 22óra 52 perc

353. [tulajdonos]: még egy helyreigazítás2023-01-20 22:15
Helreigazítás. "A 75. szonett híres, a közös nemzeti emlékezetbe szinte beleégett gyönyörű fordítása Szabó Lőrinctől való. Nemes Nagy Ágnes is a legnagyobb műfordítók közé tartozik, de ezt speciel nem neki köszönhetjük.

Néha már azt hiszem, hogy Mórotz Krisztina ilyenkor viccel velünk. "Örök harcban" él a szerzői jogokkal. Nem tehetek mást: tudomásul veszem és javítok. Itt ülök és nem tehetek másként. (Martin Luthert idézem kissé kicsavarva.)"


Ez a szöveg A Baltazar napló tulajdonosától származik. Nem tudom , hogy ki kell-e írnom a Napló tulajdonosának nevét, nem tudom, hogy inkognitóját meg szeretné-e őrizni ..


lejegyezte: Mórotz Krisztina


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2022-10-13 10:07 lilis
2022-05-13 09:03 lili
2021-11-05 08:42 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2023-01-28 23:36   új fórumbejegyzés: Kiss-Teleki Rita
2023-01-28 21:46   új fórumbejegyzés: Kosztolányi Mária
2023-01-28 17:25   Napló: Bátai Tibor
2023-01-28 17:24   Napló: Bátai Tibor
2023-01-28 17:21   Napló: Bátai Tibor
2023-01-28 16:43   Napló: Minimal Planet
2023-01-28 12:37   új fórumbejegyzés: Tóth Gabriella
2023-01-28 12:35   Napló: Zúzmara
2023-01-28 12:24       ÚJ bírálandokk-VERS: Ötvös Németh Edit tavaszváró
2023-01-28 12:20   új fórumbejegyzés: Ötvös Németh Edit