DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2830 szerző 37263 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Nyári László
  aranyszajha
Új maradandokkok

Tóth János Janus: első
Farkas György: Aszkéta (Jav.3)
M. Szabó Mihály: Szívfa
Szilasi Katalin: A padláson
Fekete Orsolya: Szórt fény (szűretlen)
Ötvös Németh Edit: szuszogó
Tálos Barbara: Szem
Nyári László: Csecsemő
Bártfai Attila Márk: Majomparádé
Kántor Zsolt: Gravírozás
FRISS FÓRUMOK

Tálos Barbara 4 órája
Gyors & Gyilkos 5 órája
Hepp Béla 6 órája
Csapó Angéla 10 órája
Albert Zsolt 1 napja
Tóth Gabriella 1 napja
Szilasi Katalin 1 napja
Nyári László 2 napja
Busznyák Imre 2 napja
M. Szabó Mihály 3 napja
Szakállas Zsolt 4 napja
Szokolay Zoltán 4 napja
Dobay Katalin 5 napja
Seres Sándor 6 napja
Petz György Károly 6 napja
Wesztl Miklós 7 napja
Bara Anna 7 napja
DOKK_FAQ 7 napja
Oláh Imre 7 napja
Tóth János Janus 8 napja
FRISS NAPLÓK

 Nosztalgia 1 órája
Minimal Planet 2 órája
PIMP 4 órája
Ötvös Németh Edit naplója 5 órája
az univerzum szélén 5 órája
Hetedíziglen 8 órája
Sin 8 órája
Szőnyeg 1 napja
Baltazar 1 napja
Bátai Tibor alkotói naplója 1 napja
törmelék 1 napja
Bara 2 napja
történések 2 napja
Vezsenyi Ildikó Naplója 2 napja
nélküled 2 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: EXTITXU-UXTITXE
Legutóbbi olvasó: 2020-08-08 16:03 Összes olvasás: 3193

Korábbi hozzászólások:  
68. [tulajdonos]: öröm2020-07-23 17:30
"Farkas Wellmann Endre versszerkesztő a Tudom, hogy ott van és az Én szépségem című verseit is elfogadta, szeretettel gratulálunk. Ez lesz a harmadik közlés..."

67. [tulajdonos]: uzsonna2020-07-23 13:37
Schrödinger nem buta. Csak szeret enni. De nem akármit. Vannak kedvencei. Kéjes érzés fogja, amikor az uzsonnásdobozt kinyitva valamelyik ínyére való csemegéjét megpillantja. Lassan, higgadtan, morzsáról morzsára fogyasztja el. Már amikor erre képes. Előfordul (szinte mindig), hogy nem tud ellenállni a kísértésnek, és ripsz-ropsz behabzsolja az egészet, jóformán rágás nélkül, egy falásra, mint az utcáról befogadott kutyák, akik képtelenek megszokni, hogy nyugodtan ehetnek: senki sem vesz el előlük az ételt. De még így -- a rövid élvezet után -- is boldognak és elégedettnek érzi magát. Élni mégiscsak jó, gondolja, király hely a világ. Órákig is eltarthat ez az állapot. Ellenben, ha valami nem-fogára-valót talál a dobozban, az az egész napját tönkreteszi. Pláne, mostanában, amióta a csalódottság és kiábrándultság érzése mellett valami féktelen düh is elfogja, ha valami olyat kap, amit utál. Szólni sem lehet hozzá ilyenkor, csapkod, morog, dobálja az iskolatáskáját. Hetek óta ez megy. Ma azonban úgy döntött, hogy kicsellózik a sorssal. Előveszi az uzsonnásdobozt, és hozzá sem ér egész délután: „Ha nem nyitom ki, akkor talán az van benne, amit szeretek”. A szokásos elégedettség (avagy a kiábrándultság) helyére egy újszerű érzés lopakodik a lelkébe: a bizonytalanság bizsergető izgalma. Az fel sem merül benne, hogy legközelebb akár ő is csomagolhatna magának uzsonnát. Az túl józan megoldás lenne.

A Manuel Puig, argentin író regénye alapján készült filmben, "A pókasszony csókjá-ban az a kedvenc jelenetem, amikor a főszereplő elfújja a gyertyát, és a néző csak az izzó cérnaszálat látja. Arról, hogy mi történik az ágyban, csupán hangokra hagykozhatunk: „Vigyázz, beszorítasz a falhoz.” „Még ne, hadd rakjam arrébb a lábamat.”

Nem állítom, hogy az összes Jézus Krisztusról készült filmet láttam, de elég sokat megnéztem. Egyik rosszabb, mint a másik. A leghitelesebb Jézus-ábrázolást (számomra) az film – már nem emlékszem melyik – képviseli, amelyikben a főszereplőnek kioldódik a saruja, leguggol, hogy megkösse, és amikor felnéz, ott áll vele szemben valaki, akit mi nem látunk, de csak egyetlen lény lehet, az, aki a főszereplő tekintetébe van beleírva. Hogy ő maga -- akinek a tekintetét látjuk -- kicsoda, lényegtelen. Elfelejtettem, és ez így van jól.

66. [tulajdonos]: ...2020-07-22 14:00
Jelentés: kész.

Olvasói hozzászólások nélkül
65. korrektor: i-betű[tulajdonos]: ...2020-07-21 10:06
ÉJJELIŐRI TÉNYNAPLÓ-nak

64. [tulajdonos]: ...2020-07-20 23:40
2020. július 20.

2002-ben, amikor a szepezdi községi könyvtárat felszámolták 100 forintjával vettem a kiselejtezett könyveket (a család egy doboznyit engedélyezett, máig sajnálom, hogy nem álltam jobban a sarkamra, most meg tudnám tenni, 18 éve – a középső fiam születése után másfél évvel – még nem voltam olyan bátor, mint most, takarítottam, ebédet főztem, pelenkát cseréltem, örültem, ha meghúzhattam magam valahol, pl. a felszámolás alatt álló könyvtárban, kisgyerekkel is, de főleg a nagyobbikkal, aki akkor már nyolc éves volt). A Pokolkő című kötetet is akkor vettem, még benne van a ceruzával írt ár: 100 Ft. Mai angol elbeszélők, Európa Zsebkönyvek, 1971. Hét éves voltam, amikor kiadták, és most 55 évesen lapoztam bele: tegnap késő éjszaka, amikor már nem bírtam tovább a munkát. Végignéztem a tartalomjegyzéket, V. S. Naipaul novellájának címén akadt meg a szemem: Éjjeliőri ténynapló. „November 21. 22ó.30p C. A. Cavender szolgállatra jelentkezek a C-szálóba minden rendbe.” Ezzel a bejegyzéssel kezdődik az elbeszélés. A bejegyzés addig ismétlődik kis változtatásokkal, majdnem ugyanígy, amíg Cavandert le nem váltják, mert kiderül, hogy szolgálat helyett alszik Az új éjjeliőr azt a parancsot kapja a szállodaigazgatótól, hogy a könyvecskét, amelyben az egymásnak üzengetés zajlik, tekintse ÉJJELIŐR TÉNYNAPLÓ-nak. „Elvárom, hogy részletes jelentés álljon benne mindenről, ami az éjszaka folyamán a Szállóban történik. Lebegjen a szeme előtt Cavander Volt–Éjjeliőr elrettentő példája.” -- írja az igazgató, és elkezdődik a levélváltás, amely során a csapnivaló helyesírású, néger éjjeliőr vért izzadva, de egyre több dologról számol be, a végén már több oldalas történetei vannak. A szemünk láttára válik storyteller-ré, de mire a rettenetesen helyesírásával és a nem éppen irodalmi fordulataival kibékülő olvasót érdekelni kezdené a történet, és várná a folytatást, az igazgató megbetegszik. A helyettese a következő üzenetet hagyja a TÉNYNAPLÓBAN: „… örülnék, ha a bejegyzéseit olyan rövidre fogná, amennyire csak lehet”. A válasz: „Bár csukva minden rendbe jelentés: semi.” (Géher István fordítása)

63. [tulajdonos]: ...2020-07-20 09:46
Kezdődik.

62. [tulajdonos]: ...2020-07-19 15:48
Augusztus 17-én volt Mama születésnapja. Ma jutott eszembe. Pedig az aznapi álmom figyelmeztetett rá. Nagyobb tisztelettel kellene tekintenem erre, hogy valamit akkor is tudhatok, amikor észre sem veszem, hogy tudom. Még nagyobb tisztelettel, mint eddig. Holnap ünnepeljük Sónya 85. születésnapját, itt Dzepezsen. A Covid-gyorsteszt eredménye negatív. Fejenként 15 ezer forintunkba került, de kaptunk cserébe egy-egy szájmaszkot.
A kis fehér templom tele volt ma. A szőlősgazda példázatát magyarázta az operaénekesi orgánummal rendelkező lelkész jobban, mint eddig bárki más. Vagy én vagyok rá minden eddiginél fogékonyabb

61. [tulajdonos]: ...2020-07-17 12:46
„Dieciocho años.” Ezzel ébresztett ma a Hang. Egy függőleges skála lebegett előttem álmomban, olyan volt, mint egy hőmérő, csak sokkal nagyobb, legalább fél méter magas lehetett, de nem volt viszonyítási alapom, talán csak elém tartotta valaki/valami, ezért láttam nagynak. Korán volt még, egy kicsit visszaaludtam. Egy tömeg közepén találtam magam, valamit osztogattak, nem láttam, hogy mit, még azt sem tudtam megállapítani, hogy szilárd vagy folyékony anyag. "Negáda", mondta egy hang (nem az ébresztő hangom), aztán a tömegre mondta bennem valaki, hogy "csőcselék". Így, kimondva a szót, mint egy meghatározást. Előtte, vagy utána – ez sokszor megállapíthatatlan, mert van, hogy legyártok magamnak utólag egy előálmot, amit korábbinak érzékelek – , Mamánál aludtam a „nagyszobában”, de úgy, mintha én magam lettem voltam a Mama, feküdtem az ágyon, és amikor felébredtem, patyolat rend volt körülöttem. Ez hiányzik nekem, Mama, mondtam, és sírni kezdtem. Van egy saját értelmezésem a Kiment a ház ablakon-ra: a ház az élet, az megy ki úgy az ablakon, mint a víz a halászháló szemein át. A zsúp a hátunkon az, amivel a halálba indulunk, visszük a „vásárra”, mint ki-ki a maga bőrét.

60. [tulajdonos]: ...2020-07-16 10:46
2020. július 16.

Ma azzal a határozott gondolattal tettem-vettem ma a konyhában ébredés után, hogy meg kell néznem, mit jelent a Kiment a ház az ablakon című népdal szövege. A Régi magyar szólások és közmondások szerint: „Megtudták mi történt a házban.” Lukácsy András Költészet és játék című könyvében: amikor a halászok kiemelik a hálót, kimegy a lyukakon a víz, de benne marad a hal. Murvai Olga is ezt az értelmezést adja A szöveg szintaktikai és szemantikai dimenziójáról c. írásában: „A víz kifolyik a halászhálóból -- ez a hal háza –, de fennakad a vidékenként vénasszonynak is nevezett ponty.” Szabó Vilma (Magyar Néprajz V. Folklór 1): „Háznak nevezik a halászok a hálóval körülzárt vizet. Az kifolyt az „ablakon”, vagyis a hálószemeken. Benne maradt a nagy hal, amit zsup közé kötve vittek szekéren a vásárra.” A Csibészke Magazin viszont megint ezt írja: „Nagy a rendetlenség a házban, illetve kiszivárgott egy féltve őrzött titok a házból.” Elképzelésem sincs, miért fontos ez most nekem. Belemagyarázni sok mindent tudnék, de erre most nincs időm.
Esőcsepp esett ma reggel a homlokomra, ez ébresztett, nem a Hang. Ezért (is) érdemes kint aludni.

59. [tulajdonos]: ...2020-07-15 15:07
A Vízáldozatok 44. fejezetének címe: A három hullám. Egy legendára utal, amelyben a tenger hullámai játsszák a főszerepet. A sors -- csak magyarul érzékelhető -- iróniája, hogy a gyilkosunknak addigra már pont három hullája van. Óriási önfegyelemre van szükségem, hogy ezt a kártyát ne játsszam ki. (Ha én lennék Karinthy... De nem én vagyok.). Előre látom viszont, hogy a magyar olvasó felvisít ugyanúgy, mint én. Lehetetlen, hogy ne vegye észre, hogy a menyét már megint magával vitte a menyét.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2020-02-26 09:25 lista
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2020-08-08 18:59   Napló: Nosztalgia
2020-08-08 17:46   Napló: Minimal Planet
2020-08-08 16:14   Napló: Minimal Planet
2020-08-08 16:11   Napló: PIMP
2020-08-08 15:59   új fórumbejegyzés: Tálos Barbara
2020-08-08 15:59   Napló: Minimal Planet
2020-08-08 15:00   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2020-08-08 14:35   Napló: Minimal Planet
2020-08-08 14:34   Napló: Ötvös Németh Edit naplója
2020-08-08 14:27   Napló: az univerzum szélén