DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2833 szerző 37358 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Petz György
  Gyermekkor, bérház emelet
Új maradandokkok

Petz György Károly: Nézetek
Petz György: Szövegrom
Konta Ildikó: önarckép
Vajdics Anikó: A hit végjátékai (első)
Albert Zsolt: Eledeldal
Tóth János Janus: sár
Tálos Barbara: Berlin
Tóth Gabriella: Elszórt morzsák
Ötvös Németh Edit: Komor délután
Valyon László: Lótuszevők
FRISS FÓRUMOK

Oláh Imre 1 órája
Tóth Gabriella 5 órája
Nagyító 1 napja
DOKK_FAQ 1 napja
Gyurcsi - Zalán György 2 napja
Konta Ildikó 2 napja
Vajdics Anikó 3 napja
Wesztl Miklós 4 napja
Gyors & Gyilkos 5 napja
Szokolay Zoltán 5 napja
Albert Zsolt 5 napja
Tóth János Janus 5 napja
Kosztolányi Mária 5 napja
Szilágyi Erzsébet 7 napja
Tálos Barbara 7 napja
V Varga Zoltán 7 napja
Valyon László 8 napja
Tamási József 8 napja
Karaffa Gyula 8 napja
Ötvös Németh Edit 8 napja
FRISS NAPLÓK

 Hetedíziglen 1 órája
Fészek 4 órája
mix 14 órája
EXTITXU-UXTITXE 19 órája
törmelék 19 órája
nélküled 20 órája
Minimal Planet 1 napja
Vezsenyi Ildikó Naplója 1 napja
az utolsó alma 1 napja
Vendég 1 napja
történések 1 napja
Gyurcsi 1 napja
argumentum 1 napja
Ötvös Németh Edit naplója 1 napja
Így írtok én 3 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: EXTITXU-UXTITXE
Legutóbbi olvasó: 2020-10-23 10:44 Összes olvasás: 5984

Korábbi hozzászólások:  
Olvasói hozzászólások nélkül
135. vajdics: nevezésFilip Tamás: haláli2020-10-22 17:56
Addig nincs baj, amíg a hóhérok nem versenyeznek. Kaszás, Vágó vagy Mészáros vezetéknévvel.

A sírásóverseny ellen nincs kifogásom. Ők is emberek, és lám, nevük is van. Van egy fafaragó ismerősöm, aki egyfajta hamleti indíttatásból ki akarta próbálni ezt a mesterséget. Egy évig bírta. Érdekes dolgokat mesélt, pl. hogy a tartósítószerek miatt sokáig nem oszlanak el a tetemek (ez komoly gondot okoz, mert megnehezíti az új sírhelyek kialakítását). Háy János is ott volt abban a társaságban, ahol ez a történet elhangzott. Nátriumbenzonát című verse ez után született. (A tartósítószer hivatalos neve amúgy nátrium-benzoát.)


Olvasói hozzászólások nélkül
134. Filip Tamás: haláli2020-10-22 16:06
Ha már nevek...
Január 14-én volt a negyedik országos sírásó verseny.
A különdíjas kettős egyik tagjának a vezetékneve Mennydörgős.

Olvasói hozzászólások nélkül
133. vajdics: szavajárási-név?Filip Tamás: név2020-10-22 15:44


Mindenesetre jobb, mintha valakit a disznóólról neveznek el, mint Bastian Schweinsteiger futballistát.

"Ocsenás : hitvány; t. Očenáš : miatyánk. Valamiképen gúnyszó
lett belőle." (Magyar Nyelvőr)

"Ez szavajárási név", írják egy oldalon. "Arra utalhat az elnevezett sokat imádkozott, vagy sűrűn felidézte ezt a kifejezést."

Olvasói hozzászólások nélkül
132. Filip Tamás: név2020-10-22 13:26
Az "Ocsenás" Magyarországon családnévként is ismert. Mindenesetre elég különös, hogy valakit Miatyánknak hívjanak.

131. [tulajdonos]: ...2020-10-22 12:34
2020. október 22.

Az általános iskolás énektanárnőm töltötte be a kántor szerepét a temetésen. Képesítés nélküli, kezdő tanár volt, a szolfézst mégis ismerte valahonnan, a kezével mutogatta a hangjegyeket. Hatodikosok voltunk, amikor hozzánk került, nem lehetett idősebb, mint amennyi most a középső fiam, aki idén lett húsz éves. Sokan buktak le hozzánk az előző évfolyamból arra az évre, hét-nyolc nagyra nőtt fiú, nem mind cigány (Szinyas is köztük volt pl., akinek az anyukája engem nézett ki a fia leendő feleségének, itt az én kis menyem, mondogatta, ha meglátott), de nagyobb részt mégis „romák” voltak (mi sosem mondtuk így), akiknek a kisujjában és a torkában volt a zene. A Szadi becenevű, fekete göndör hajú srácnak különösen jó hangja volt; emlékszem, amikor egyszer télen a meleg kályha mellett ácsorogva Piramis-számokat énekelt. Nem akartam, de alaposan belezúgtam aznap. Áldatlan állapot volt, hónapokig tartott; ha felelni szólítottak, égett a hátam, mert rajta éreztem a tekintetét, ha az utcán megláttam, remegett a térdem; egyszer majdnem felborultam emiatt a biciklivel, a tej egy része, amit egy alumínium köcsögben szállítottam haza a bicikli kormányán, az aszfaltra ömlött. Ő gúnyosan felnevetett. Utáltam. Nem őt, csak hogy miatta -- a létezése miatt -- ki vagyok szolgáltatva egy rajtam kívül álló erőnek.) Az énektanárnő félénk, városi virágszál volt. Szétcincálták. Egyszer sírva ment ki az osztályból. Most is ugyanolyan szelídnek látszott, mint annak idején. Az eltelt negyven egynehány év alig hagyott nyomot rajta, hacsak nem az történt, hogy az emlékeim hozzá öregedtek. A tisztelendő atya, aki apámat is temette, a szertartás kellős-közepén -- amikor az egykori tanárnőm egy pillanatra elbizonytalanodott --
csúnyán ráförmedt: maga jön! A görög-katolikus litánia párbeszédes énekekből áll, hosszú, felelgetős könyörgésekből, imákból ; az üdvtörténetet is így mesélik el, énekelve, refréneket ismételgetve, legyen szó esküvőről, keresztelőről, temetésről vagy csak egy sima miséről. A Miatyánk-ra először csodálkoztam rá igazán, sosem hallottam még ennyire kívülről magamat éneklés közben: az Atyához intézett pozitív kérések végig fent szólnak, a végére ereszkedik le a dallam, amikor a kísértések kerülnek szóba. A „szabadíts meg a gonosztól” már egészen lent szól, a „pincében” (hogy mást ne mondjak), többszörös hajlítással: „gono-o-o-osztól”, csak hogy világos legyen, milyen alantas cifraságokba lehet keveredni, ha az ember az ördöggel cimborál.

Ojcze nasz,
któryś jest w niebie:
święć się imię Twoje,
przyjdź Królestwo Twoje,
bądź wola Twoja jako w niebie,
tak i na ziemi.
Chleba naszego powszedniego
daj nam dzisiaj.
I odpuść nam nasze winy,
jako i my odpuszczamy
naszym winowajcom.
I nie wódź nas na pokuszenie,
ale nas zbaw ode złego.

Amen.

130. [tulajdonos]: Új Bekezdés, 1217. május 3.2020-10-21 22:23
Vajdics Anikó: Tükörvilágok

1

Anikónak hívnak. Jobbkezes vagyok. Reggelente jobb kézzel teszem fel a tűzre a kávét, jobb kézzel veszem le, jobb kézzel öntöm ki. Ilyenkor szokott eszembe jutni az ikertestvérem, Ókina, aki Ruandában él, és balkezes. Elképzelem, ahogy ebéd után kávét főz, és mindent teljesen fordítva, de pontosan ugyanúgy csinál, mint én: bal kézzel teszi fel a tűzre a kávét, bal kézzel veszi le, bal kézzel önti ki. Ilyenkor szoktam eszébe jutni. Elképzeli, ahogy reggelente kávét főzök, s mindent teljesen fordítva, de pontosan ugyanúgy csinálok, mint ő. Amikor a csészét a jobb kezemmel tartva a kávémba kortyolok, nyugtalanság fogja el: lehet, hogy nem is létezem? Kimegy a fürdőszobába, belenéz a tükörbe, bal kezével hátrasimítja a haját, és megnyugszik: nem ő talált ki. Vagyok. Kinyitja a mosdó csapját, mindkét kezét alátartja, mosolyogva nézi, ahogy a víz az óramutató járásával ellentétes irányban eltűnik a lefolyóban.

2

Minden halál az életre tanít, motyogja ébredés előtt még az álom karjaiban. Odaadóan tűri, hogy a nap első sugarai az önfeledtség utolsó morzsáit is lecsipegessék az arcáról. Felkel, beágyaz, megeteti az ágya alatt menedékre lelt angyalokat, rendbe szedi a sminkjüket, kifésüli a hajukba ragadt fénycsimbókokat, lecsutakolja a lábukat. Isten szeretetéről énekel nekik egész nap. Vacsora után csillagport kever az italába, csendre inti a mosogatóban egymás ellen tüntető edényeket, belehallgat a könyvespolcok duruzsolásába, megágyaz, lefekszik, megadóan tűri, hogy a magány kiéhezett teste a testére fonódjon. Áthentergi vele az éjszakát. „Te melletted elaludni nem lehet”, énekli altatóul inkább magának, mint neki. Hiába. Rég világosodik, mire át mer vonulni mellőle a másik szobába. Minden élet a halálra tanít, motyogja elalvás előtt már az álom karjaiban.

3

ikertestvérem
a tükörben minden
hibát újra elkövet
amit én már nem

a múlt csapda
a jövő ígéreteihez képest
a mában túl sok a félelem
az arányokon múlik

ha nem is minden
amit én még nem
de az ikertestvérem
a tükörben már igen

Olvasói hozzászólások nélkül
129. korrektor: jav.-és-kieg.[tulajdonos]: ...2020-10-19 14:36
Fél nyarakat töltöttünk együtt. És egész téli szüneteket

128. [tulajdonos]: ...2020-10-19 14:23
Év eleje óta O.G. sógorával vadászom egy csapatban, közli Icsö leplezetlen büszkeséggel, mint aki azt mondja: most védtem meg a fenntartható fejlődésről szóló doktori diszertációmat. Ó, istenem, istenem, hát, ettől féltem én, hogy mosolyogva, szemrebbenés nélkül fogok egy ilyen közlést végighallgatni, hogy majd csak este a vendégházban nézzek utálkozva a saját tükörképemre: gyáva vagy, és az is maradsz. Mert nemcsak jóképet vágtam, hanem még valami elismerésfélét is képes voltam előadni, hogy, bizony, van, amikor az embert nem is a szakmája, hanem a hobbija juttatja előrébb, ezért nem szabad lemondanunk semmiről, amit szívesen csinálunk. Uhhh! Jól nézett ki, amúgy. Jobban, mint amikor legutóbb láttam. Több mint harminc kilőtt vaddisznó egy évben -- az rengeteg óra a friss levegőn, napsütötte, cserzett bőr, Robert Redford himlőhelyek nélkül. Nyolc éves koromban, amikor valamelyik okos felnőtt megkérdezte, van-e már szeretőm, azt feleltem, van, és őrá gondoltam. Amikor kimondtam a nevét, az okos felnőtt arcáról lehervadt a vigyor: őt „úgy” nem szeretheted. Hogyan nem? Ibag is jól tartja magát. Mindig duci kislány volt, de felnőttként is sokáig plusz kilókkal küzdött, amíg parlamenti képviselő nem lett. A fitnesz, a saját szabó, a fodrász és a kozmetikus megtette a hatását. Szőke haj, magabiztos mosoly, stepfordi feleség magyar kiadásban. Jólesett vele beszélgetni, istenemre mondom, jólesett. A fél nyarakat töltöttünk együtt.

sógor lengyelül: swagier
vaddisznó: dzik
vadászat: łowiectwo
tükör: lustro
Nem látsz valami különöset, ha tükörbe nézel? -- Dzieje się coś dziwnego kiedy patrzysz w lustro?

Olvasói hozzászólások nélkül
127. vajdics: indulóFilip T.: ragaszkodás az élethez2020-10-15 22:47
Köszönöm, Tamás!

Az én apai nagyapám Ungvárnál esett el egy felrobbant híd mellett. A nagymamám négy gyerekekkel várta otthon. Nem tudok róla, hogy szerelmes leveleket írtak volna egymásnak. Vajdics mama analfabéta volt. Talán a nagyapám is, akit én soha nem láttam, és apám sem emlékezett rá, mert még túl kicsi volt, amikor nagyanyám egyedül maradt velük. De sokszor elképzeltem Vajdics papát, mindig a mellé a híd mellé, ahol meghalt, mintha ott élte volna le az egész életét, pedig csak ott vesztette el.

A másik nagyapámnak sikerült életben maradnia. 44’-ben ismerte meg a nagymamámat Nagyváradon pár héttel a bombázások előtt, és ez neki elég volt ahhoz, hogy kiszálljon a háborúból. A Mama akkor már Újirázon volt a családjánál, gyalog ment haza Nagyváradról. Papa is elindult, mivel szökevény volt, bujkálnia kellett, a halál torkából menekült meg többször, mire Mamáék falujába megérkezett. A Hideghegy című film róluk szól, heppienddel.

Az élet szerelmé-t Jack Londontól többször felolvastam a kiskamasz gyerekeimnek. Nekem ez jutott eszembe a "te" versedről. De eszembe juthatna Radnóti is.

Temetésre indulok holnap. Talán ezért fontos most nekem ez a téma.

A.

Olvasói hozzászólások nélkül
126. Filip T.: ragaszkodás az élethez2020-10-15 22:01
Először furcsának találtam a katonainduló és az élet szeretete közti kapcsolatot, aztán eszembe jutott Giuseppe Ungaretti szikárságában is gyönyörű verse.


Virrasztás

Egész éjjelre egy
összezárt fogakkal
telihold felé
vicsorító
vérrel elborított
kezével
csöndességembe
markoló
meggyilkolt
bajtársam mellé
odalökve
szerelemmel teli
leveleket írtam

Soha az élethez
úgy nem ragaszkodtam

(Baranyi Ferenc)

És Ungarettivel szemben a másik oldalon ott volt a nagyapám. Aki nyilván ugyanúgy szeretett volna hazamenni, mint az olasz katonák.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2020-09-25 22:55 furim
2020-02-26 09:25 lista
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2020-10-23 12:47       ÚJ bírálandokk-VERS: Busznyák Imre súlytalan
2020-10-23 12:02   új fórumbejegyzés: Oláh Imre
2020-10-23 09:19   Napló: Fészek
2020-10-23 07:50   új fórumbejegyzés: Oláh Imre
2020-10-23 07:43   új fórumbejegyzés: Tóth Gabriella
2020-10-22 23:25   Napló: mix
2020-10-22 17:56   Napló: EXTITXU-UXTITXE
2020-10-22 17:42   Napló: törmelék
2020-10-22 17:37   Napló: EXTITXU-UXTITXE
2020-10-22 17:09   Napló: nélküled