DOKK

..
 
2836 szerző 38125 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Petz György Károly
  Régi, benső mozi
Új maradandokkok

Tóth János Janus: Pipacsiszap
Tóth Gabriella: Álmatlanul
Bátai Tibor: bravúrdarab [east side story]
Bara Anna: tört arany
Hodász András: húsz perc
Markovics Anita: Ki útjaiban...
Kocsis Nóra: Reggel 8-tól este 6-ig
Busznyák Imre: Elveszett világ
Karaffa Gyula: Értelme a szónak...
Csapó Angéla: A reményhez
FRISS FÓRUMOK

Misinszki Hanna 3 órája
Vasi Ferenc Zoltán 15 órája
Vezsenyi Ildikó 17 órája
Gyors & Gyilkos 21 órája
Kosztolányi Mária 1 napja
Miskolczi B. László 2 napja
Tóth János Janus 2 napja
Tóth Gabriella 2 napja
Konta Ildikó 3 napja
Bátai Tibor 3 napja
Kiss-Teleki Rita 3 napja
Karaffa Gyula 3 napja
Boris Anita 4 napja
Szilágyi Erzsébet 6 napja
Szilasi Katalin 7 napja
Gyurcsi - Zalán György 7 napja
DOKK_FAQ 7 napja
Nagyító 10 napja
Ötvös Németh Edit 11 napja
Farkas György 13 napja
FRISS NAPLÓK

 Etzel Mark Bartfelder 24 perce
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 1 órája
Gyurcsi 1 órája
az univerzum szélén 1 órája
Hetedíziglen 3 órája
A VERS LEGYEN VELETEK 3 órája
Kicsi Ólomkatona 18 órája
Zúzmara 18 órája
Conquistadores 19 órája
ELKÉPZELHETŐ 20 órája
PÁLÓCZI: BRÜSSZELI CSIPKE 22 órája
Habakukk 1 napja
mix 1 napja
Sáfély 1 napja
A vádlottak padján 1 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: Etzel Mark Bartfelder
Legutóbbi olvasó: 2022-08-12 14:14 Összes olvasás: 33182

Korábbi hozzászólások:  
Olvasói hozzászólások nélkül
527. Pálóczi Antal: VELE KELL VITÁZNI!2022-08-12 13:53
Úgyis ki kell javítani az elgépelést. Véletlenül Poetica (Poétika) címmel írtam be a Busznyák Imrének ajánlott politikai Arisztotelész művet, pedig Politica (Politika) a címe.
A görög polihisztor annyira modern, hogy Kukorelly nem véletlenül ajánlja mindenkinek (mint tudjuk ő is volt parlamenti képviselő). Ebben nagyon sok minden benne van, kezdve azzal, hogy Arisztotelész szerint az ember helyes meghatározása: ZOON-POLITIKON.
Vagyis politikai-állat.
Lehet ezzel vitatkozni - de akkor vele kell!

526. [tulajdonos]: mandala2022-08-12 13:52
ÍGY-

A valódi szellemi hagyományok (az emberhez egyedül méltó megközelítések) szemszögéből, minden emberi lény legbelső lényege, lehetősége, felelősége és kötelessége az, hogy mint korlátozhatatlan, teljesen mindentudó, és tökéletesen boldog Istenkirály uralkodjék a saját univerzumában és onnan tekintve másra, azt is hasonló minőségűnek lássa. A maga részéről minden egyéb víziót szétoszlat de mások ragaszkodásait azok téves vízióihoz, tudomásul veszi. Nincs út kifelé. Aki kint akar rendet tenni (például egyenlősíteni) egy szempillantás alatt felfoghatatlan mennyiségű és minőségű távolságra kerül a valódi megoldástól. A valódi megoldás mindenkinek felajánlásra került társadalmi státuszától függetlenül, mert nincs más megoldás. Aki mégis más megoldást szeretne, hétköznapit, világit, materialistát, társadalmit az csalódni és szenvedni fog, de ez a saját tekintetének és cselekedeteinek iránya miatt lesz így, jóindulata parfümje mint ótvarszagú gáz repíti egyre mélyebbre a szörnyűségek éjjelébe. No, haladjunk.

-ÁLL

Olvasói hozzászólások nélkül
525. E.M.B.: Spanom! Cimbim! Pajtim!2022-08-12 13:27


Meglepő hang, te, haver! XD Nem, nem a kínai modell! Ha eltöprengsz még az is lehet, hogy rájössz, hogy miért nem az. Az a képzet mennyire történelmi amúgy, hogy a nyugati civilizáció szakrális önképű és a legitimációját ezen önképből eredeztető rendi társadalmát, majd az újkori abszolút monarchiákat és tovább az alkotmányos monarchiát összevetjük a materialista kommunista-kapitalista-maoista diktatúrával amely a legitimációját a lélektől megfosztott népből (értsd: tömeg) eredezteti, haver? Ha esetleg elolvasnád a könyvet megértenéd, hogy az az önkényuralom amiről te fantáziálsz és félsz (joggal) nem következik az arisztokratikus-monarchikus elvből. Talán emlékszel rá, hogy a baloldal iszonyú vérben vajúdott erre a világra és minden ami azóta történt egy tradicionalista szemszögből nézve koherens és konzisztens baloldal a maga belső frakcióival egyetemben (a szélső jobbtól a szélső balig bezárólag, mert ezek mind az arisztokratikus monarchikus-szakrális elv esküdt ellenségei): materializmusostól, és az arra támaszkodó összes népfelsége fantáziálásig bezárólag. Ez, és csak ez volt képes megroppantani az emberek szakrális méltóságát, semmivé tenni önmaguk előtt az önmaguk és a másik transzcendens méltóságát; állattá és géppé alacsonytani és lemészárolni annyi ilyen "gépembert", amennyit az összes tradicionális társadalom együtt nem tudott (a kétségkívül azokban is megeső barbárságok idején összesen) a világ tengernyi terében és idejében, s még az élővilágnak okozott iszonyatos szenvedésekről meg se emlékeztünk.

Olvasói hozzászólások nélkül
524. argumentum: vér nélkül[tulajdonos]: Végzetes állandó.2022-08-12 13:04
Szerintem a vér nélküli polgárháború (egyenlő felek szembenállása) kevesebb fájdalmat okoz, mint az elnyomás, de lehet, hogy ezt csak én gondolom így.
Bár az, hogy mindegyik félnek hasonló a vesztenivalója és a lehetséges eszközei, az sokkal inkább vezethet a társadalmi békét jelentő megegyezéshez, mint az, hogy nem marad vesztenivalója az egyik résztvevőnek.

Persze, bizonyos történelmi csillagállásban az egyik fél csak a jólétét kockáztatja, míg a másik az életben maradását, de Pangloss mester megmagyarázza, mennyivel jobb világ emez a sértések, kihívások, rágalmazások, vádaskodások, gonoszságok és a különböző pártok állandó versengésének a háborújánál.

Ama szép régi világban nincs sértés (hacsak nem a felségsértés), se gonoszság (az arisztokrata de facto a legjobb), se kihívás (aki putriban született, az oda is való), se rágalmazások, se gonoszság, (hacsak nem felső körökön belül), se különböző pártok állandó versengésének a háborúja, csak a mennyei béke. Te, haver, ez nem a kínai modell?!

523. [tulajdonos]: Az az öregasszony... 2022-08-12 11:40
VIC--CES

522. [tulajdonos]: Színház a felkelő nap alól2022-08-12 11:19
GÖ-

ZEAMI MOTOKIYO (c. 1363 – c. 1443)

A nó kilenc fokozata sorrendben
(Nagy Balázs fordítása)

"I. A három felső fokozat

1. A természetfeletti virág

"Éjfélkor Sillában ragyog a nap"

A természetfeletti túlhalad a beszéd erején és ez az, ahol az elme működése legyőzetik. Vajon az éjféli nap belül van-e a beszéd birodalmán? Így minden dicséret porba hull a mesteri színész yugen-je elött, a csodálat túlhalad az elme felfogóképességén, lehetetlenné válik minden kísérlet az osztályozásra és besorolásra.
Azt a művészetet, mely ilyen reakcióra gerjeszti a közönség egy részét, a természetfeletti virágnak nevezhetjük.


2. A magasztos mélység virága

"Hó fedi a hegyek ezreit,
hogyan maradhat hát hó nélkül az magányosan álló csúcs?"

Egy öregember egyszer azt mondta: A Fuji-hegy olyan magas, hogy a hó sohasem olvad el. A kínaiak nem értettek vele egyet, mondván, hogy a Fuji-hegy oly mélységes...
Ami rendkívűl magas, az mély. A magasságnak vannak korlátai, de a mélység mérhetetlen. Így a tájkép mély misztériuma, melyből a hóval betakart hegyek ezrei közül a behavazatlan, egyedülálló csúcs kimagaslik, a magasztos mélység művészetét jelképezi.


3. A nyugalom virága

"Hó púpozódik ezüst csészében"

Ha a hó ezüst csészében van, fehér fényének tisztasága valóban ragyogónak tűnik.
Jelképezheti-e ez a nyugalom virágát?

--------------------------------------------

I. A három középső fokozat

1. Az igazság virága

"Fénylő párába hanyatlik a nap,
skarlátvörösek a hegyek ezrei"

A felhőtlen égbolton sütő nap fényében fürdő halmok és hegyek távoli képe jellemzi az igazság virágát.
Ez előbbre való a sokrétűség és a pontosság művészeténél és ez immár az első lépés a művészet virágainak megszerzésére.


2. A sokrétűség és pontosság művészete

"Mindent elmondani -
beszélni a hegyi fellegek természetéről, a tengeren tükröződő holdfényről."

A hegyi felhők természetét, a tengeri holdfényt, a zöld hegyek szemet betöltő teljes szélességét pontosan leírni - ez valóban a sokrétűség és pontosság művészetének vágyott megszerzése.
Itt van az az elválasztó pont, ahonnét valaki feljebb, vagy lejjebb kerülhet.3. A csiszolatlan szépség művészete

"Az Utak Útja nem a szokványos út"

Az Utak Útját a megszokott úton utazva ismerhetjük meg.
Ez azt jelenti, hogy a szépség megmutatkozásának a kezdő fokozatban kell elindulnia. Így a tanulatlan szépség fokozatát, mint a kilenc fokozat tökélyre vitelének bevezetőjét tartják számon.

--------------------------------------------

I. A három alsó fokozat

1. Az erő és kifinomultság művészete

"Villan a fémkalapács, ha mozdul,
hidegen csillog az értékes kard"

A fémkalapács mozgása az erőteljes tevékenység művészetét jeleníti meg. Az értékes kard hideg csillogása az ének és a tánc díszítetlen stílusát sugallja. Ez felel meg a részletes megfigyelésnek.


2. Az erő és kidolgozatlanság művészete

"A tigris három nappal születése után már hajlandó elnyelni egy ökröt"

A tigriskölyökben már három nappal születése után megvan az a merészség, hogy megmutassa erejét, de még kidolgozatlan ahhoz, hogy elnyeljen egy ökröt.3. A kidolgozatlanság és pontatlanság művészete

"A mókusnak ötféle a képessége"

Konfuciusz azt mondta, a mókus ötféle dolgot tud.
Meg tudja mászni a fát, tud úszni a vízben, tud gödröt ásni, ugrani és futni.
Mindre képes ezek közül, de egyiket sem csinálja jól. Ha a művészetből hiányzik a kifinomultság, az kidolgozatlanná és pontatlanná válik.

A művészet kilenc fokozaton keresztül való elérésében a színész a középső csoporttal kezd, folytatja a felsővel és végül a három alsó fokozatot sajátítja el. Amikor a kezdő belép a nó művészetébe, elsőként a tánc és az éneklés különböző elemeit gyakorolja. Ez jelképezi a csiszolatlan szépség fokozatát. A kitartó gyakorlás eredményeképpen csiszolatlan stílusa nagyobb tökélyre fejlődik és állandóan javul addig, amíg csak el nem éri a sokrétűség és pontosság fokozatát."

-MB

521. [tulajdonos]: Egy csipet giccs2022-08-12 11:08
Ő--Z

520. [tulajdonos]: Végzetes állandó.2022-08-12 11:03
HÁB-

"... Az olyan parlamentáris kormány, amely az általános szavazaton nyugszik - a polgárháborút jelenti, amely szabályozott ugyan, de állandó; a vér nélküli polgárháború pedig: a sértések, kihívások, rágalmazások, vádaskodások, gonoszságok és a különböző pártok állandó versengésének a háborúja."

Émile Faguet: A kontárság kultusza (Fordította: Szánthó Gyula)

-ORÚ

Olvasói hozzászólások nélkül
519. argumentum: egyoldalú[tulajdonos]: egyszerűen... IMÁDOM2022-08-12 10:17
A tarantellapókok avagy tarantulák a madárpókfélék (Theraphosidae) családjába tartoznak.
Ok nélkül nem szokásuk marni (csípni), inkább menekülnek, de ha védekezniük kell, akkor a támadóknak legelőször szőrsöpréssel igyekeznek kellemetlenkedni.

De ha mégis képletesen fogalmazunk, akkor a tarantellák mérge nem csak demokráciát terjeszt, bármiféle uralmi rendszer pártolói között találunk csípetteket, akik a méregtől vakult Pangloss mesterként érzik és hirdetik, hogy az ő képzelt világuk a legjobb. Aztán birokra kelnek más beidegzésű csípettekkel, és ösztönösen irtják az ellent.

Imádni való csata. Kontárok, kontárok ellen.
Ebben a csatában bármelyik oldal mérgezettjei győznek is, az érdemesség helyett az egyoldalúság terjed és jut időről időre hatalomra.

Olvasói hozzászólások nélkül
518. Pálóczi Antal: EMELKEDJÜNK!2022-08-12 09:50
Máshol Arisztotelesz úgy fogalmazza meg ugyanezt, hogy a kimagasló kalászt a többivel egy magasra akarják nyesni. A Poética című könyvében máig érvényesen tekinti át az összes államformát - és mindent, amit ma a politikában "tudni kell".
(Busznyák Imre félreértett, amikor egy hetes "hivatalos" szerkesztői munkám során Kukorellyt idéztem neki, versének elbírálásakor. "Csak klasszikusokat Amice!" Nem értette, hogy szerkesztői jószándékkal - felmérve Busznyák politikusi attitűdjét - egy "újreformkori" magyar "újpolitikai" verselés kifejlesztésére ajánlottam a lejobban ajánlhatót. Azt hitte, okoskodási fölényeskedést olvas. Pedig amikor írok, verset bírálok vagy szerkesztek, ennél "följebb vagyok". Most is.)
Arisztotelesz annyira "modern" - és itt kapcsolódnék eggyel korábbi bejegyzésedhez, ahol Puzsér "poétizál", aki a költészetnél a filmhez sokkal jobban ért - hogy az amerikai újfilmművészet egyenesen Arisztotelész egy másik főművére, a "Poéticára" támaszkodva újította meg magát.
...
(Ha valakit érdekel a folytatás, akkor ezt az esszé-zanzát A VERS LEGYEN VELETEK naplómban teljes terjedelemben megtalálhatja.)Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2022-05-13 09:03 lili
2021-11-05 08:42 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2022-08-12 14:13   Napló: Etzel Mark Bartfelder
2022-08-12 13:59       ÚJ bírálandokk-VERS: Tóth János Janus Elillant (Karácsony körül)
2022-08-12 13:52   Napló: Etzel Mark Bartfelder
2022-08-12 13:27   Napló: Etzel Mark Bartfelder
2022-08-12 13:06   Napló: Etzel Mark Bartfelder
2022-08-12 13:05   Napló: N. D. S. L. (Vajdics Anikó)
2022-08-12 13:03   Napló: N. D. S. L. (Vajdics Anikó)
2022-08-12 12:47   Napló: Gyurcsi
2022-08-12 12:27   Napló: az univerzum szélén
2022-08-12 11:40   Napló: Etzel Mark Bartfelder