DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2839 szerző 37533 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Kudelász Nóbel
  Vasország
Új maradandokkok

Hepp Béla: Szakaszjegy négy megállóra
Konta Ildikó: klorofill
Szőke Imre: Dohánylevelek
Péter Béla: Bor-villanella
Farkas György: Tű fokán
Pataki Lili: -120 kiló
Albert Zsolt: Ember a hézagokban
Filip Tamás: Milyen küldetés?
Vajdics Anikó: hebehurgya
Farkas György: Sötétedés
FRISS FÓRUMOK

Gyors & Gyilkos 10 perce
DOKK_FAQ 4 órája
Konta Ildikó 6 órája
Nagyító 7 órája
Tóth Gabriella 1 napja
Hepp Béla 1 napja
Nagy Zsuzsanna 1 napja
Bősz Miklós 1 napja
Filip Tamás 1 napja
Szilágyi Erzsébet 1 napja
Vajdics Anikó 2 napja
Albert Zsolt 3 napja
Bara Anna 6 napja
Farkas György 6 napja
Szőke Imre 7 napja
Szalay Károly 9 napja
Péter Béla 9 napja
Tóth János Janus 9 napja
Czékmány Sándor 10 napja
Seres Sándor 11 napja
FRISS NAPLÓK

 Hetedíziglen 9 órája
Juli 12 órája
ELKÉPZELHETŐ 15 órája
EXTITXU-UXTITXE 16 órája
Szőnyeg 16 órája
nélküled 1 napja
az utolsó alma 1 napja
Baltazar 1 napja
mix 1 napja
Játék backstage 2 napja
Bátai Tibor alkotói naplója 2 napja
A vádlottak padján 2 napja
történések 2 napja
Ötvös Németh Edit naplója 2 napja
Annuska versei (Hetedíziglen) 3 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: EXTITXU-UXTITXE
Legutóbbi olvasó: 2021-02-25 02:16 Összes olvasás: 13999

Korábbi hozzászólások:  
348. [tulajdonos]: uszy-osła2021-02-24 11:37
"Bartók utca! Ez igen!", mondta elismerően a zenerajongó Csé, amikor először nálunk járt, mintha az én érdemem lett volna, hogy egy Bartók Béláról elnevezett utcában cseperedtem fel. Pedig nem az én érdemem volt, ahogyan az sem, hogy az elmúlt 30 évemet a Jókai utcában éltem le.

„Az irodalomtörténész szerint Jókai nőpárti volt, maradjon kötelező olvasmány”, olvasom az Indexen. Ez a cím továbbra is mellékvágányon tarja a kötelező olvasmány-témát. Annyi mindenért érdemes/nem érdemes elolvasni Az aranyember-t. Hogy jutottunk odáig, hogy kizárólag a nőellenesség versus nőpártiság szempontjából értékeljük?

Egy oktatóvideóban Midász király legendájához hasonlítják Az aranyember-t. Midász azt kapja ajándékba Dionüsszosztól cserébe azért, hogy kimentette a parasztok karmai közül a kertjében részegen bóklászó öreg nevelőjét, hogy amihez hozzáér, arannyá változik. Midász belecsömörlik a gazdagságba, és Pán istennek szenteli hátralévő életét. Csak előbb még szamárfülei nőnek, de ez mellékszál. Vagy nem?

Amúgy nem Az aranyember a kedvenc Jókai-regényem. Nem is értettem, miért ez volt a kötelező olvasmány tőle. Gyanítom, hogy a szocialista eszméknek ez felelt meg leginkább (akárcsak A kőszívű ember fiai, csak ott a forradalmi eszmék mellé beállás tette vonzóvá a könyvet a kánon-meghatározók számára). A pénz nem boldogít, a gazdag emberek korruptak, a boldogság és a béke a szegény, nincstelen Noémi oldalán terem. Más regényekben nem ilyen digitálisan egyértelmű, hogy a gazdagok élete posvány.


Olvasói hozzászólások nélkül
347. Francesco de Orellan: Mesterséges intelligencia[tulajdonos]: robota-na-czacie2021-02-23 14:47
Amit a mesterséges intelligenciáról tudok:
A mesterséges intelligencia igazából csak egy bonyolult matematikai formula rengeteg (több ezer vagy tízezer) hangolható paraméterrel.
Ezeket a paramétereket állitja be valamilyen cél érdekében (tanulás)
ez lehet
irányított például képfelismerő rendszerek: mutatok rengeteg képet amiről megmondom hogy micsoda ő meg megpróbálja kitalálni a szabályt.
nem irányított: kap egy mintát amit megpróbál osztályozni
megerősítéses: amit csinál sikeres vagy nem
a csatrobotnál az utóbbi kettő kombinációja lehet. .egyrészt figyelte a társalgást másrészt ha beszélgetett mivel volt sikere...a végén azért lett olyan mert az volt a leggyakoribb..és annál a stílusnál álktak vele leginkább szóba

Olvasói hozzászólások nélkül
346. extitxu: kieg.2021-02-23 14:43
Ha diák lennék (megnyugtatóbb ötlet, mint az, hogy tanárként garázdolkodom a világban), és egy ilyen feladatot adna nekem egy gátlástalan irodalomtanár (lásd előző bejegyzés), nem maradnék meg a jelenben, hanem tovább lépnék a jövőbe, amelyben az emberek már nem házasodnak valóságos személyekkel, csak transzhumánokkal. Tímea egy csetrobot lenne. Noémi továbbra is ott élhetne egy valóságos szigeten, mint egy rezervátumban, oda tévedne el egy nap a techvilágtól megcsömörlött Tímár.

345. [tulajdonos]: robota-na-czacie2021-02-23 14:15
Ha irodalomtanár volnék, és Jókai Aranyember-e még mindig kötelező olvasmány lenne, arra kérném a diákokat, hogy engedjék el a fantáziájukat, és írják meg a regény mai vázlatát. Milyen alaphelyzetből menekülne Tímár egy másik nőhöz? Hol lenne az a sziget, ahol a másik életét éli? Kíváncsi lennék, hányan képzelnék azt, hogy Noémi egy csetrobot, olyasféle, mint a „Her” („A nő”) főhősnője, aki képes arra, hogy pont úgy viselkedjen mindig, ahogyan az őt választó férfinak (Tímárnak) a legjobb. A sziget, ahol Tímár a másik életét éli, a virtualitás lenne? Tímea meg mondjuk a Facebook-on zúgna bele valakibe? (És vajon lenne-e olyan dolgozat, amelyben az derülne ki, hogy Tímár egy pasihoz járkál, vagy hogy Tímea nem frigid, csak leszbikus?) Veszélyes nőszemély vagyok. Ne engedjétek a közelembe a gyerekeket!

Azon tűnődtem ma, hogy a Microsoft kérész életű csetbotja 2016-ban, amikor összeeresztették a Twitterrel, miért neonáci, szexista, rasszista szövegeket tanult el, miért nem neoliberális, genderpárti, rasszizmusellenes irányban trollkodott? Őszintén érdekel a válasz, nem trollkodásból. Ha valakinek van ötlete, előre is hálásan köszönöm, ha egy picit is eltűnődik rajta, és kiokosít.

„Mif-míf” – ezzel ébresztett ma a Hang, mint egy beszélő plüssállat. Magasra emelt szószékről beszéltem álmomban, bele a semmibe. Felemelő érzés volt, nem tudom utólag eldönteni, miért, gyanítom, hogy nem csak azért, mert magasan álltam. (Mihez képest? A semmiben...) Egy korábbi álmomban fraktálszerűen elrendezett fahasábokat láttam egy ház fala mellett, a lapos felükön kirajzolódó évgyűrűkkel. Tüzelő – villant belém, de amikor közelebb mentem, kiderült, hogy a fahásobnak nincs térbeli kiterjedése, illúzió az egész. A Kenneth Frampton-féle „compensatory facade” – jut eszembe ébren; arról olvastam elalvás előtt.

„A technológia készen áll arra, hogy kifejezéseket is keressen egy videóban, azaz nem kell végignézni, hanem egyből a minket érdeklő rész kerülhet elénk”, olvasom. Vajon mikor lesz a technológia képes arra, hogy egy szag, egy illat vagy egy mozdulat alapján keresse elő a múltamból az éppen érdekes részt? Mert én még képes vagyok rá. És a magyar nyelvtől sem sül szét az agyam. Egyelőre.

344. [tulajdonos]: ...2021-02-22 20:30
Mai utolsóm. Jól rákattantam erre a témára. Meglesz a böjtje.

Semmiért egészen? Hogy olyan legyek, „mint egy tárgy, olyan/ Halott és akarattalan.”? Ha szeretem a másikat, életem legyen öngyilkosság? Egy frászt! Sosem értettem egyet ennek a Szabó Lőrincnek-versnek az üzenetével. De ha irodalomtanár lennék, garantáltan bevinném órára. Nem félteném a diákokat attól, hogy eltévelyednének a nemi szerepükben, csak mert ilyeneket olvasnak. Miért kellene megóvni őket attól, hogy eltűnődjenek a vers tartalmán? Az sem döbbentene meg, ha akadnának olyan lányok, akik azonosulnának a versben felkínált szereppel. Nem vagyunk egyformák. Ki szeretné, ha azok lennénk?

Most -- újraolvasva -- látom, hogy Tímeát Tóth Kriszta is említi, csak más aspektusból. Hát, igen attól függ mit emelünk ki. Mindenesetre azt az engedelmes nőt sem kellett félteni. Megszerezte magának a maga örömét. Ne higgyük, hogy ez százötven évvel ezelőtti probléma.

Olvasói hozzászólások nélkül
343. extitxu: jav.[tulajdonos]: csám-csám2021-02-22 19:42
liaison-ja

342. [tulajdonos]: csám-csám2021-02-22 19:41
Az aranyember-ről szólva, mégis. Van ott ám egy másik nőalak is, a fehér bőrű Tímea, akiről a főhőssel együtt sokáig azt hisszük, hogy frigid, míg végül ki nem derül, hogy nagyon is ki tud pirosodni az a hideg alabástromarc, csak megfelelő partnerre van szüksége, mert nem a férje hormonjai hozzák lázba. Emlékszem, kamaszlány-koromban ez legalább annyira megmozgatta a fantáziámat, mint Tímár titkos liason-ja Noémival. A főhős kettős élete nem éppen egy szájbarágós szentcsalád-ábrázolás.


Olvasói hozzászólások nélkül
341. extitxu: úgy-értem2021-02-22 19:02
n+1-dimenzióval

340. [tulajdonos]: nőszemélyek2021-02-22 18:59
Tegyük félre egy kicsit a nemi szerepeket! Unom már a gondolkodásnak ezt a trendi vetületét (mintha kötelező volna vele foglalkozni, pedig nem). Sokkal égetőbb kérdés járvány idején, szabad-e olyan engedetlen női alakokkal hergelni a diákokat, mint Antigoné, aki képes volt dögvész idején Kreón határozott parancsával szembeszegülve a halottak között kóricálni. Kreónnak tulajdonképpen igaza volt. A várost sodorta veszélybe az az engedetlen nőszemély. Nem kellene ilyen olvasmányokkal megzavarni a karanténba kényszerülő diákokat. Én, ha online-oktató volnék, nem merném most a diákjaimnak feladni ezt a színművet. Szerencsére, nem vagyok tanár. Nyugodtan gondolhatom azt, hogy Antigonénak (is!) igaza volt. Ha a síkban való gondolkodást egy pluszdimenzióval egészítjük ki.

Olvasói hozzászólások nélkül
339. extitxu: kieg.[tulajdonos]: wniosek2021-02-22 15:34
...a tudszoc tanárnak már elege lehetett a vizsgáztatásból, haza akart menni, utoljára még engem is gyorsan le akart tudni. Tudszocni.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2020-12-09 08:13 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2021-02-25 03:33   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2021-02-25 00:52   új fórumbejegyzés: DOKK_FAQ
2021-02-24 21:40   új fórumbejegyzés: Konta Ildikó
2021-02-24 20:34   NAGYÍTÓ /pink:én most 33 leszek/
2021-02-24 20:26   új fórumbejegyzés: DOKK_FAQ
2021-02-24 17:44   NAGYÍTÓ /Kosztolányi M:ej Krisztina/
2021-02-24 16:25   új fórumbejegyzés: DOKK_FAQ
2021-02-24 15:15   Napló: Juli
2021-02-24 12:15   Napló: ELKÉPZELHETŐ
2021-02-24 12:09   új fórumbejegyzés: DOKK_FAQ