DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2843 szerző 38731 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Németh Bálint
  Extrasystole
Új maradandokkok

Tóth Gabriella: Puff neki
Tóth Gabriella: Ritka fillér
Tóth Gabriella: vacak
Tóth Gabriella: közöny
Filip Tamás: Leltárhiány
Filip Tamás: Pálma
Filip Tamás: Állásinterjú
Filip Tamás: Világra jönni
Filip Tamás: Fosztóképző (Sziveri János emlékére)
Vasi Ferenc Zoltán: Nagyanyám ravatala
FRISS FÓRUMOK

Szakállas Zsolt 4 órája
Gyurcsi - Zalán György 11 órája
Tóth Gabriella 17 órája
Kiss-Teleki Rita 17 órája
Cservinka Dávid 1 napja
Ötvös Németh Edit 1 napja
Tóth János Janus 1 napja
Karaffa Gyula 2 napja
Bátai Tibor 2 napja
Vasi Ferenc Zoltán 2 napja
Egry Artúr 4 napja
Farkas György 4 napja
Gyors & Gyilkos 5 napja
Vezsenyi Ildikó 6 napja
Pálóczi Antal 7 napja
Filip Tamás 8 napja
DOKK_FAQ 10 napja
Mórotz Krisztina 11 napja
Boris Anita 14 napja
Zsolt Szakállas 15 napja
FRISS NAPLÓK

 Bátai Tibor 7 órája
az univerzum szélén 7 órája
A vádlottak padján 13 órája
Janus naplója 14 órája
PÁLÓCZI: BRÜSSZELI CSIPKE 15 órája
Hetedíziglen 17 órája
Minimal Planet 1 napja
PÁLÓCZI - SZABADVERSTAN 2 napja
mix 2 napja
Ötvös Németh Edit naplója 5 napja
négysorosok 6 napja
Zúzmara 6 napja
Bara 7 napja
nélküled 7 napja
Gyurcsi 7 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: Minimal Planet
Legutóbbi olvasó: 2024-04-24 02:24 Összes olvasás: 128926

Korábbi hozzászólások:  
1763. [tulajdonos]: ajándékok2024-04-22 16:24
Zilahon vagyok egy költészeti fesztiválon. Van itt magyar, román, ciprusi török, horvát, kubai, ír, olasz.

Ady városa, próbálom elképzelni, miket élhetett meg itt annak idején. Tegnap este vacsora után órákig beszélgettünk, két magyar (Pethő Loránd) egy horvát és egy olasz költővel, egy nyitott ablaknál állva, megmagyarázhatatlan, hogy miért nem ültünk le, és miképpen bírtuk ezt az alkohol fogyasztásával nehezített megpróbáltatást. A fesztiválon szereplő költők verseiből egy antológia is készült, ma felolvastam a benne lévő versemet, holnap délelőtt a református líceum diákjai közé megyek egy itteni költőnővel. És tart egész péntekig.

A verseim befogadását köszönöm a szerkesztőknek.

Pálóczi Antal kitartását, hogy új versek írása helyett megint és folyton velem foglalkozik, nagyra értékelem, bár nem értem. Ahogy azt sem, mit jelent "kijárt irodalmi úton" menetelni. Egyáltalán, mit jelent menetelni? Katona lennék megint? Meneteltem én eleget 1978-79-ben, pont nem hiányzik. Meg az a kijárt irodalmi út... Édes istenem, mijabánatezmármegint. Lehet, hogy kiábrándító, de én csupán írok. Mégpedig úgy, ahogy rajtam kívül senki. Egy Filip-verset nem nagyon lehet összetéveszteni X, Y vagy éppen Z. versével. Írok, hogy felfedezetlen vidékekre jussak általa, hogy szabadabb legyek, erre jön valaki és megint megfejt, És tudom, hogy nem adja fel: holnap vagy holnapután még jobban megfejt. Annyi ajándékot kapok tőle, hogy tele van vele... A polcom.

1762. [tulajdonos]: közzéteszem2024-04-19 20:15
Közzéteszem Halmosi Sándor meghívását egy holnap délutáni eseményre.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

A 2023 szeptemberében alapított nemzetközi költészeti hálózat, a Poets of the Planet első budapesti bemutatkozóján Nese Yasin ciprusi, Sanja Bakovic horvát és Gerry Loose skót költővel beszélgetek költészetről, metaforáról, metaforahiányról (mint válságtünetről), aktivizmusról, csendről, egyszóval közös ügyeinkről, szakadékainkról és karistolt üdvtörténetünkről, jelen időben. A verseket a szerzők eredeti nyelven olvassák fel, de magyar fordításban is elhangzanak.

A POP-ról itt tudtok tájékozódni: https://poetsoftheplanet.com/

Szeretettel várlak szombaton az ikonikus Nyitott Műhelyben, köszönjük Finta Laci, hogy befogadtál!

Halmosi Sándor
költő, műfordító
társalapító (POP)

1761. [tulajdonos]: pedig2024-04-17 22:49
Miközben ezt írom, harmadszor hallgatom a Led Zeppelintől a Rain Songot. Egyszerre eső és patak, sőt a végén már diadalmas folyó, valóságos áradat, amely felzaklat engem, és szerintem bárkit, aki hallgatja. Misztikus, boldog és szomorú egyszerre. Olyan érzést ébreszt, amit az ember szeretne világba kiáltani, miközben maga sem tudja pontosan, mit jelent. Talán a kiáltásból születik meg az értelme, de ha nem születik meg, az sem baj. Majd megszületik később, egy ártatlan és váratlan pillanatban. És erről az jut eszembe, hogy nyilván minden ember tele van olyan titkokkal, amelyek tényleg titkok, amelyekről soha nem beszélt senkinek. Volt idő, amikor ezt a dalt sokszor hallgattam az autóban, amikor éjszaka mentem a budai rakparton északról déli irányba, tökéletes volt, hogy betöltse az egyszerre zaklatott, boldog és sóvárgó lelkemet. A zene, az autó, a száguldás, a város, a lelkem teljes egységbe olvadt, mintha mindent legyőztem volna, ami akadály, ami visszahúz. Nem mondhatom, hogy végül győztem, de ha visszagondolok azokra az éjszakákra, amelyeken a Rain Song zengett hazafelé a Saabban, mégsem érzem vesztesnek magam.
Pedig.

1760. [tulajdonos]: 8 sor2024-04-17 22:30
Mohák mocorognak és algák énekelnek,
tüskék és bimbók néznek farkasszemet velem.

Szorgalmas gyökerek rágják a földet, még
lejjebb ércek nyújtózkodnak, de hol van
a lejárat, mely a földalatti kilátóhoz vezet?

És milyen érmét kell bedobni ahhoz, hogy
a látcső közel hozzon valamit, amiről
azt sem tudtam, hogy a föld alatt van?

1759. [tulajdonos]: rangegyen2024-04-17 20:57
Mintha mindenkiben ott bujkálna a kis kapitalista, aki a megfelelőnek hitt pillanatban erőszakosan előbújik belőle, és megmondja, mi merre, és hány méter.
Lakásbérleti szerződés megbeszélése a közjegyzőnél.
Bérbeadó mondata, teszem azt egy macskának a bérelt lakásban tartásával kapcsolatban: „Megengedtem neki…”
Mire én: Ön és a bérlő egyenrangú felek ebben a jogviszonyban. Tehát nem „megengedtem neki”, hanem: „így állapodtunk meg”.
Értik mindketten atyai intelmemet, de csak a bérlő fogadja mosollyal.

1758. [tulajdonos]: bones 2024-04-14 11:45
Nyilvánvaló, hogy lerágott csontokat hozol elő megint. Nem vagy te paleontológus, hogy ilyenekkel foglalkozz, de megint beágyazod magad abba a szerencsétlen pozícióba, amely semmi jóval nem kecsegtet számodra. Az évek során rengeteg ellenséget szereztél szorgalmasan, majd egy váratlan fordulattal legfőbb ellenségedet, Szokolay Zoltánt meglepted azzal, hogy tulajdonrészedből ajándékoztál neki. Talán humánetológiai kísérletnek nevezted, és roppant büszke voltál magadra. Ezerszer átbeszéltük ezt az egészet, többször, mint kellett volna. És most újra előugrasz a „Zsille-botránnyal”, „uszítással”, és hasonlókkal. A Palócföld 2020/1. számában jelent meg Szokolay Zoltán: Már nem kéri című verse, amely Zsille Gábor alakját torzítja egy elviselhetetlen és kegyetlen figurává, aki „korunk kultúrkápója”, „kiugrott kispap”, és akkora hatalma van, hogy elviteti a kéregetőt, akinek amúgy előtt kegyesen odavetett 50 forintot. Ha valaki veszi a fáradságot, és elolvassa Zsille Gábortól a Szózat című verset, melyet Rakovszky József emlékére írt, rájöhet, hogy Szokolay az ebben a versben megjelenített helyzetet torzította el nyilvánvalóan a művészi szabadság jegyében. Vele kapcsolatban Szokolay amúgy már 2018. március 24-én is megnyilvánult a Dokkon ezzel a mondattal: „A zsillei elit súlyos károkat okozott a magyar irodalomnak.”

Nos, ezek után te, aki éppen a Zsillével ellenséges Szokolayt ajándékoztad meg tulajdonrésszel, éppen ettől a Zsillétől kértél volna támogatást a Magyar Írószövetségbe kerülésedhez. Még szép, hogy szóltam neki, hiszen nem jár a Dokkra szemlélődni.

Az meg teljesen lenullázza a narratívádat, hogy a tagságra eleve két könyv után lehet jelentkezni, neked pedig akkor is és most is csak egy van.

1757. [tulajdonos]: rogyás2024-04-13 20:36
Igyekszem térdre rogyni, majd ezt követően lerogyni nagyságod előtt, Antal. Kötelező olvasmányommá teszem, Hörcher Eszternek a könyvedről írt recenzióját, megtanulom kívülről, akár majd kikérdezhetsz belőle.

Nem tudom, meg szabad-e kérdeznem tőled, van-e olyan pillanata az életednek, amikor nem önnön kivételességedre gondolsz? A magam részéről készséggel elismerem, hogy kivételes vagy. Annak kifejtésére, hogy miben látom a kivételességedet, személyiségi jogi okokból nem vállalkozom.

Viszont élek a lehetőséggel, és egy picit körbejárom a helyzetet. Itt állsz az általad összetört kirakatban, meztelen próbababa, kezedben kövek, kifele dobigálsz, és azt mondod, zavarban vagyunk. Többes számot használsz, te tudod, miért. Zihálsz, mint aki egy félmaratont futott, fújd ki magad, kár lenne érted.

De áruld már el, hogy amikor arra gondolsz, hogy kéne valami újat írni, akkor is elönt a flow? Hogy menni fog, mindjárt elkap az áramlat, és kicsusszan a tolladból az új opus? Vagy előveszed Hörcher Eszter recenzióját, és valami új költemény megírása helyett aznap hatodszor is elolvasod?

Szerintem, megvisel, hogy nem nagyon tudod gyarapítani az életművedet, és az emiatti frusztráltságodat írod meg a nekem címzett egyre otrombább üzeneteidben. Eddig erőt vettem magamon, és nem utaltam erre, de olyan rohamosan vadulsz, hogy kezd elegem lenni.
Legyél jelen az irodalomban, éppen te szoktál erre másokat biztatni, javaslom, versekkel mutasd magad kérlek, mert ez az agresszív öntetszelgésed mosolyra fakaszt.

1756. [tulajdonos]: tik2024-04-13 15:13
Értem, a többi ember az mind tök egyforma, tizenkettő egy tucat, össze lehet őket téveszteni, pedig nagy rafináltan próbálják magukat elkülöníteni a másiktól, de nem megy nekik, minden igyekezetük ellenére is egyformák maradnak, ez van... Olyan szánnivalóan együgyűek, hogy akkor boldogok, ha ugyanabban a lavórban áztathatják a lábukat, egy tálból cseresznyéznek, ugyanannak a csapatnak szurkolnak, még a kedvenc sörük is ugyanaz...

De van egy, aki kivételes, egy nemes vadember, aki úszni tanítja a halakat, repülni a madarakat, még Chuck Norris is kitér előle, ha versek előadásáról van szó. Aki tisztán látja, hogy ki miben rossz, kinek miben kell fejlődnie, és ehhez milyen eszközöket érdemes igénybe vennie. A többiek (akik persze, mind egyformák) azonban nem érik fel ésszel, mekkora szerencséjük van ezzel az emberrel, reménytelenül járják tévútjukat, ragaszkodnak tévképzeteikhez, képtelenek bármiféle megújulásra.

1755. [tulajdonos]: lényeg2024-04-13 13:07
Antal, én a LÉNYEGRŐL beszélek ezúttal is.
Nyilván észben kellene tartanom minden rezdülést, de nem csinálok kimutatásokat, táblázatokat és statisztikákat a részletekről. Az EGÉSZET ugyanakkor meglehetősen pontosan látom: a lényeg, hogy szerintem, a nézeteiddel, történeteiddel, magadra maradtál, ha tetszik, ha nem. Persze, Cservinka is megszólított, én is reagálok olykor azokra a dolgaidra, amelyekkel provokatív módon igyekszel szóra bírni, tehát, ha úgy tetszik, nem vesz körül légüres tér. De észre kellene venned, hogy meztelen a király. Kérlek, vegyél magadra valamit. Most nem a könyved címlapján állsz.


1754. [tulajdonos]: újratöltve2024-04-13 10:53
Nem lehet könnyű Pálóczi Antalnak, hogy senki nem akar vele szóba állni. Ez szemmel láthatóan arra sarkallja, hogy fokozza a feszültséget, újabb és újabb köveket hajigálva a kirakatba. Az üveget ugyan már korábban összetörte, de nem éri be, tovább hajigál. Nem tudom, hányadszor áll elő a Szepes Erika-történettel. De úgy, hogy közben gondosan rám kenegeti az általa otthon előállított gusztustalan ragacsos kotyvalékot. Ezúttal a „Filip se kiköpni, se lenyelni nem képes” fordulattal áll elő, amivel azt sejteti, hogy legalábbis napi szinten azon szenvedek, hogy Szepes Erika lett a főszerkesztő-helyettes. Teljesen nyilvánvaló, hogy ez nem igaz. Más dolog, hogy mindazt, amit ezzel kapcsolatban korábban leírtam, ma is úgy gondolom, ráadásul az idő engem igazol, hiszen semmilyen változás nem történt az elmúlt két hónapban. Még egy dolgot (a szerzők lelkének ápolása) próbál a nyakamba varrni, de arra tényleg csak legyintek. Az a napló, amelyet már a legelején megtaposott, nem erre jött létre. Ez is nyilvánvaló, Pálóczi is tudja, de ő még a tényeknél is makacsabb.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2024-04-18 08:29 l
2024-01-06 21:31 Sokadik
2023-07-15 16:45 Kosztolányi M. szerint
2023-07-10 12:57 Genovéva ajánlása
2022-10-13 10:07 lilis
2022-05-13 09:03 lili
2021-11-05 08:42 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2024-04-23 22:17   új fórumbejegyzés: Szakállas Zsolt
2024-04-23 19:17   Napló: Bátai Tibor
2024-04-23 18:51   Napló: az univerzum szélén
2024-04-23 17:17   új fórumbejegyzés: Szakállas Zsolt
2024-04-23 15:45       ÚJ bírálandokk-VERS: Farkas György cím nélkül (11)
2024-04-23 14:58   új fórumbejegyzés: Gyurcsi - Zalán György
2024-04-23 14:56   új fórumbejegyzés: Gyurcsi - Zalán György
2024-04-23 13:37   Napló: A vádlottak padján
2024-04-23 13:35   Napló: A vádlottak padján
2024-04-23 11:43   Napló: Janus naplója