DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2834 szerző 38164 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Németh Bálint
  Extrasystole
Új maradandokkok

V. Szabó Mátyás: Feleselés (2022)
Vasi Ferenc Zoltán: Kifehérült száj
Vezsenyi Ildikó: Gáz
Misinszki Hanna: Hol a helye?
Valyon László: Számadás
Csapó Angéla: Váltó
Gyurcsi - Zalán György: csak egy kép miatt
Miskolczi B. László: Egy kis vers
Kosztolányi Mária: Cigány Kató ( változat)
Bara Anna: Téveszme
FRISS FÓRUMOK

Wesztl Miklós 9 órája
Szilágyi Erzsébet 19 órája
Ötvös Németh Edit 23 órája
Bátai Tibor 1 napja
Szilasi Katalin 2 napja
Filip Tamás 2 napja
Zsolt Szakállas 2 napja
Vajdics Anikó 3 napja
Gyors & Gyilkos 3 napja
Albert Zsolt 3 napja
Tóth János Janus 4 napja
Nagyító 4 napja
DOKK_FAQ 5 napja
V. Szabó Mátyás 6 napja
Kiss-Teleki Rita 6 napja
Bara Anna 7 napja
Pálóczi Antal 7 napja
Pataki Lili 7 napja
Gyurcsi - Zalán György 8 napja
Vasi Ferenc Zoltán 8 napja
FRISS NAPLÓK

 Hetedíziglen 2 órája
történések 18 órája
Sáfély 19 órája
A vádlottak padján 22 órája
Ötvös Németh Edit naplója 23 órája
nélküled 1 napja
az univerzum szélén 2 napja
Hamis 3 napja
Bátai Tibor alkotói naplója 3 napja
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 3 napja
DOKK estek 3 napja
Játék backstage 6 napja
Bara 8 napja
Fészek 13 napja
ELKÉPZELHETŐ 14 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: N. D. S. L. (Vajdics Anikó)
Legutóbbi olvasó: 2022-12-05 18:55 Összes olvasás: 54849

Korábbi hozzászólások:  
Olvasói hozzászólások nélkül
910. vajdics: kieg.[tulajdonos]: mai-csajok2022-12-02 12:10
(...) nyolc főre kell asztalt foglalnunk, vagy terítenünk.

909. [tulajdonos]: mai-csajok2022-12-02 12:05
2022. 12. 01.

„Becsajozott a család” (a kisebbik fiam megfogalmazása). Így már nem „csak” három fiam van, hanem három lányom is. Ha szűk családi körben akarunk valamit ünnepelni (és akad mit), akkor is nyolc főre kell asztalt foglalnunk.

2022. 11. 29.

Egy ötven év körüli férfi Cicciolinára hivatkozva becsmérli a női utasokat a 17-es villamoson. Sorolja, mi mindenhez nem értenek a mai csajok a pornósztárhoz képest, mintha Staller Ilona lenne számára a mérce (ő említi Cicciolina eredeti nevét is, én magamtól nem emlékeznék rá). Vele szemben ülök, de mintha nem látna, a fejét oldalra fordítva nyomja a szöveget két nőnek, akik a mobiltelefonjukba merülve állnak a kerék mellett, az arcukon kéken vibrál a fény. Nem tudom, mikor tűnnek el, csak azt észlelem, hogy a „kismagyar” pornográfiába magát egyre jobban belelovaló férfi elhallgat. Nincs kihez beszélnie. Na, most én következem, fut át az agyamon, amikor felpillantok a könyvemből. Nem mintha félnék tőle. Egy bedrogozott fiú néhány éve halálosan megfenyegetett ugyanezen a vonalon, csak mert egy pillanatra bele mertem nézni a szemébe. De ez az alak figyelemre sem méltat, továbbra is oldalra fordítja a fejét, mintha csak ott létezne számára megfelelő projekciós felület. Egyszer csak észreveszi az ablakban a képmását, és felröhög: „Ketten vagyok!” „Tudok rólad, te geci”, folytatja immár a tükörképének. „Mit bámulsz? Bebasztam, fényes nappal. És akkor mi van?”

Olvasói hozzászólások nélkül
908. vajdics: javítások[tulajdonos]: szoba-luxuskilátással2022-11-25 14:32
1) A tizediken lakom, vonja meg a vállát Beriszló, onnan nem látszik semmi.

2) Még ha választhatott is. Mert választásra kényszerítették.

907. [tulajdonos]: szoba-luxuskilátással2022-11-25 14:24
2022. 11. 25.

¿A dónde dan las ventanas de su dormitorio? Hová néznek a szobája ablakai? Hogy mondjuk azt, hogy a semmibe?, kérdezi Beriszló -- nem így hívják, de hasonló neve van. Hízásra hajlamos, alacsony fiú, élénk, mosolygós tekintettel. Velem szemben ül, mindig válaszra készen, akkor is, amikor nem tudja választ, csak kíváncsi rá; eddig még soha nem hiányzott, de ha egyszer nem jönne el, úgy érezném, kibillent sarkaiból a világ. ¿A la nada?, kérdezek vissza őszinte meglepetéssel (¡qué sorpresa!), nem vártam tőle ilyen választ. A tizediken lakom, vonja meg a vállát Beriszló, onnan nem látszik semmit. ¿Y el cielo? (És az ég?) ¿Y las nubes? (És a felhők?) ¿Y el sol? (És a nap?) ¿El Paraíso? (A Mennyország?) ¿Qué siginifica Paraíso?, csillan fel Beriszló szeme; a többi szót elengedi a füle mellett, vagy már tudja, mit jelentenek. Abban maradunk, hogy az ablakai minimum az égre néznek, vagy akár a Paradicsomra is, ha már a földi paradicsomok nem látszanak, de ragaszkodhat a semmihez is. Az is valami, ha másként nem „al estilo del tío” Pista Besenyő.

2022. 11. 24.

-- Úgy lásd, hogy maga döntött úgy, ahogy - kevesen választhatjuk meg a halálunkat.
-- Igen, ezzel próbálom én is vigasztalni magam (egyelőre eredménytelenül). Hogy legalább ebben szabadsága volt.

A sorsanalítikusok szerint mindent örökölt mintázatok alapján választunk: a szerelmünket, a hivatásunkat, a sikeres és/vagy értelmes életre való képességünket/képtelenségünket, még a születésünket is, a halálunkról nem is beszélve. Nem tudok -- képtelen vagyok -- napirendre térni BIG halálának körülményei felett. Hogy a kórházban egyik napról a másikra megvonták a morfiumadagját, hogy megpróbált megbirkózni a fájdalmakkal (azt hihette, lesz hozzá ereje, hiszen nyolc évesen a koncentrációs táborok poklát is túlélte), de öt napnál tovább nem bírta: kiugrott a nyolcadik emeletről. Hererák. Képtelenség. Nem a hererák. Hanem az, hogy az én BIG-em, az egykori főnököm, akitől a legtöbbet tanultam az életről, a bántalmazásmentes szigorról és az alázatos öntudatról, aki egy-két kedves, de határozott, vagy inkább: határozott, de kedves (igazából nem lenne szükség a „de”-re) mondatával helyére tudta billenteni bennem a férfiakról alkotott képemet ("animus"), vagy legalábbis nagy mértékben hozzájárult a korrekcióhoz – hogy BIG, az én kis nagyfőnököm ilyen méltatlan halált szenvedjen. Elfogadhatatlan. Még ha meg is próbáljuk belemagyarázni, hogy ő legalább választhatott. Mert választásra kényszerítették.

Olvasói hozzászólások nélkül
906. vajdics: jav.[tulajdonos]: sin-miedo2022-11-23 23:35
Hogy a nő erőszaktól való félelmében a saját félelmét látja tükröződni [a férfi]...

905. [tulajdonos]: sin-miedo2022-11-23 23:31
-- Maradjál már! Mondom, hogy nem kérem.
A nő egyik kezében egy Lipóti Pékség-feliratú barna papírzacskó, a másik kezében egy nagy falat kakaóscsiga (a belsejéből van kicsippentve – a legfinomabb rész!), a férfi keze, mint egy testet védelmező dárda keresztbe vetve a másikénak. A nő erősködik, megpróbálja a férfi szájába nyomni a kakaóscsigát, a férfi tovább hárít. Ezt sokszor megismétlik. Komoly testi küzdelem zajlik, mint egy lovagi tornán, bár a közönség elég gyér: rajtuk kívül mindössze hárman ülünk a buszon, és csak én figyelek: kíváncsian várom, ki kerül ki vesztesen a küzdelemből, kit illet a nézői szánalom. Nem akarok hinni a szememnek, amikor a férfi, ahelyett, hogy rácsapna a nő kezére, vagy elüvöltené magát, engedelmesen bekapja a szájába erőltetett falatot. És még nincs vége jelenetnek: a nő kezdi elölről. Nem értem, mi járhat a fejében. Így akar hatalmat gyakorolni a párja felett? Vagy mire megvette a kakaóscsigát, rájött, hogy ő tulajdonképpen fogyókúrázik, és ha egyedül eszi meg a szénhidrát-bombát, még jobban elhízik? Elég kövér, a férfi hozzá képest sovány keszeg, bár első ránézésre férfias látványt nyújt, sűrű, fekete szakálla van, egy rollert tart a bal kezében. A kakaóscsiga feletti küzdelmet már a megállóban elkezdték. A nő akkor még az egész süteményt tolta a férfi szájához. Na, egyél, mondja, olyan hangon, hogy felkapom rá a fejem a könyvből, amit olvasok. (H. G. Wells: A halhatatlan tűz – Száz forintért vettem a Budafoki úton, ahová kezelésre járok.)

"’Megöltem, mert az enyém volt’, hirdetik fennen bizonyos gyilkosok, mintha a józan ész, az igazságosság és a magántulajdonhoz való jog alapján a férfit valaha is megillethetné a nő birtoklása. De senki, senki, még a legmacsóbb szupermacsó sem meri bevallani, hogy félelemből ölt. Hogy a férfi a nő erőszaktól való félelmében a saját félelmét látja tükröződni, mert a félelem nélküli nő rettegéssel tölti el." -- Eduardo Galeano: La mujer sin miedo (A félelem nélküli nő).

National Geographic. Veszedelmes Afrika. Elefántcsorda. A vezér elefántbika szerepe többek között az, mondja a narrátor, hogy a bántalmazásmentes hatalmi helyzetet biztosítsa. A fiatal bikák a bennük tomboló hormonok hatására rendkívül nyughatatlanok. A tapasztalt bikák útmutatása nélkül nem tudnak mit kezdeni magukkal. A vezérbika a „tombolhatnék” első jeleinél, csírájában fojtja el a nyughatatlanok agresszív késztetéseit. Ha az orvvadászok az idősebb bikákat kilövik (ahogyan szokták), az erőszak (a szexuálisat is beleértve) elharapózhat a csordában, és egészen a szadizmusig fajulhat. Az egyik fiatal elefánt unalmában azzal szórakozik, hogy egy víziló bébit elszigetel az anyjától, és a tó iszapos részébe lökdösi. Az anyja a vízből megpróbál a fia segítségére sietni, mindhiába: a bébivíziló feje nem bukkan a felszínre. Egy másik felvételen egy magával mit kezdeni nem tudó fiatal bika az országúton feldönt egy autót, és az árokba forgatja.

A várni tudás képessége. Valamikor megvolt, most be kellene szereznünk valahol, talán egy erényboltban, ha már a stelázsinkról elfogyott. De nem kapható, hiánycikk lett belőle. Minden azonnal kell. Mindenre azonnali reakciót várunk. Ha a médián és a társas oldalakon múlna, már rég nem élnénk. A világháború, az a bizonyos „harmadik”, pár óra alatt lepörögne.

904. [tulajdonos]: los-libros-y-la-noche2022-11-17 10:24
-- Hát, akkor még egyszer minden jót – búcsúztam el tegnap a vak férfitól, miután lesegítettem a HÉV-ről a Mátyásföld-Imre utca megállónál. – Azt nem mondom, hogy viszontlátásra.
Nevet.
-- Szokták? – kérdem.
-- Hát, persze – bólint. – De én is mindig ezt mondom.
Először nem vettem észre, hogy vak, pedig volt nála pálca. Csak arra figyeltem fel, hogy felém fordítja a fejét, valahányszor el- vagy visszahúzom a táskám cipzárját, vagy amikor ki- és visszakattintom az uzsonnás dobozom tetejét. Aztán, amikor az aznap tanítandó anyagba belefeledkezve elveszítem az időérzékemet, és ijedten megkérdezem a velem szemben ülő lányt, de az nem felel, mert be van dugva a füle, és emiatt nem is látja, hogy kérdéssel fordulok feléje, meg tudná mondani, hol járunk (tényleg nem látja?), a vak férfi felel helyette (akkor már tudom, hogy az).
-- Én sem hallom jól, mint mondanak be, de azt hiszem, Sashalom következik. Utána hosszan megy Mátyásföld-reptérig, aztán röviden az Imre utcáig.
-- Ó, köszönöm, ezt megjegyzem, soha nem figyeltem még fel erre. Egy csomó mindenre nem figyelünk, mi látók.
Így kezdtünk el beszélgetni. Két éve vakult meg, fokozatosan történt, nem tudná megmondani, mióta nem lát semmit.
-- Én még látok, de bele kell bújnom a könyvbe és gépbe, folyton megfájdul tőle a nyakam.
-- Jaj, az nekem is. A számítógép előtt, amikor hallgatok valamit.
-- Hol száll le?
-- Az Imre utcánál.
-- Én is, majd segítek.
-- Nem szükséges. Elboldogulok.
Végül mégis elfogadja a segítségemet.
Borges költeménye, az Ajándékok verse jár a fejemben, amíg az esőtől csatakos avarban az egykori laktanya főépületéhez megérkezem.

Olvasói hozzászólások nélkül
903. vajdics: egy-errel-több-került-bele[tulajdonos]: sospecha2022-11-10 13:38
javítás: puta madre

902. [tulajdonos]: sospecha2022-11-10 13:36
A Granadai Nyelvi Intézetben volt egy tanárunk, aki nyelvi inzultusokból írta a doktori disszertációját. Fél éven keresztül óráról órára cifrábbnál cifrább káromkodásokra tanított bennünket. Nemcsak a „joder”-re és a „putra madré”-ra, ami alap, hanem egyéb ízes/szagos nyelvi fordulatokra is. Cigányok között nőttem fel; a „rák egye ki a szívedet” az egyik legkedvesebb fordulatnak számított, ha egy cigányasszony fel akarta villantani a mimikrijét (hogy ilyen szemérmetlen szavakat használjak). Szóval, a szemem sem rebbent, úgy hallgattam végig a nyelvi professzor kúrzusát. De amikor azt hangoztatta, hogy azért szentelte a tudományos életét a káromkodásoknak, hogy a tanítványait megóvja az inzultusoktól, gyanakodtam (sospechaba), hogy nem mond teljesen igazat.


Olvasói hozzászólások nélkül
901. vajdics: szaladtvajdics : jav.2022-09-26 11:01
dzsipjének (neki)
vagy dzsipjébe (bele)


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2022-10-13 10:07 lilis
2022-05-13 09:03 lili
2021-11-05 08:42 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2022-12-05 23:20   Napló: Hetedíziglen
2022-12-05 22:52   új fórumbejegyzés: Wesztl Miklós
2022-12-05 21:42   új fórumbejegyzés: Wesztl Miklós
2022-12-05 13:52   Napló: történések
2022-12-05 12:35   új fórumbejegyzés: Szilágyi Erzsébet
2022-12-05 12:05   Napló: Sáfély
2022-12-05 11:47   Napló: Sáfély
2022-12-05 11:45   új fórumbejegyzés: Wesztl Miklós
2022-12-05 11:29       ÚJ bírálandokk-VERS: Szilágyi Erzsébet Hajnal
2022-12-05 09:32   Napló: A vádlottak padján