DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2836 szerző 38390 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Németh Bálint
  Extrasystole
Új maradandokkok

Karaffa Gyula: Az utolsó busz...
Karaffa Gyula: Csak egy napot...
Veres Mária: Gyertyaszentelő
Pintér Ferenc: Kereszt (haiku)
Gyurcsi - Zalán György:
Szilágyi Erzsébet: Ősszel
Tóth Gabriella: kijátszanak
Kiss-Teleki Rita: eszköztelen
Albert Zsolt: Üzenetben létezünk
Kosztolányi Mária: nekem elég
FRISS FÓRUMOK

Vezsenyi Ildikó 2 órája
Bátai Tibor 9 órája
Konta Ildikó 10 órája
Szilágyi Erzsébet 12 órája
Tóth Gabriella 13 órája
Pintér Ferenc 18 órája
Szemerédi Izabella 20 órája
Zsolt Szakállas 1 napja
Vasi Ferenc Zoltán 1 napja
Gyors & Gyilkos 1 napja
Bara Anna 1 napja
Karaffa Gyula 4 napja
Kiss-Teleki Rita 5 napja
Veres Mária 6 napja
Farkas György 7 napja
DOKK_FAQ 10 napja
Gyurcsi - Zalán György 11 napja
Ötvös Németh Edit 13 napja
Csurgay Kristóf 13 napja
Busznyák Imre 18 napja
FRISS NAPLÓK

 az univerzum szélén 5 órája
Gyurcsi 6 órája
Minimal Planet 6 órája
Bátai Tibor 8 órája
A vádlottak padján 8 órája
Hetedíziglen 9 órája
nélküled 10 órája
Fészek 13 órája
PÁLÓCZI: BRÜSSZELI CSIPKE 14 órája
PÁLÓCZI - SZABADVERSTAN II. 1 napja
mix 1 napja
Bara 2 napja
Vendég 2 napja
Vezsenyi Ildikó Naplója 2 napja
DOKK estek 3 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: mix
Legutóbbi olvasó: 2023-06-06 03:41 Összes olvasás: 121586

Korábbi hozzászólások:  
964. [tulajdonos]: ...2023-06-04 16:31
"A kicsi dolgokkal kell elkezdeni. A nagyobbakat hagyjuk a végére."
Columbo

963. [tulajdonos]: ...2023-05-23 19:10
Jónás Tamás kívülálló

Most sikerült elolvasnom. Különleges. Úgy látom, megvan a(z) .....eposz. A jelzőt még nem tudom pontosan, de megvan!

962. [tulajdonos]: SOS2023-05-08 02:24
Miután feltörték a freemail fiókom és a fészbukon is ügyködött valaki, lehet, mégis komolyan kell vennem jelszócseréket és hasonlókat. Ha bármi furcsaságot tapasztaltok a nevem alatt, kérem, szóljatok!
furim

961. [tulajdonos]: ...2023-05-06 22:26
A királykisasszony tudta, hogy az alkotmányos monarchia sokba kerül. Éjjel-nappal azon gondolkozott, hogy lehetne gazdaságosabban működtetni. Ezért rábeszélte apját, hogy nyissák meg a palotát a látogatók számára. Azt is, hogy páratlan képgyűjteményüket a hazai és külföldi érdeklődők megtekinthessék. Ezzel sikerült elérni a költségek csökkentését, de még így is igénybe kellett venni az adófizetők pénzét. Ő -- őszintén és nyersen fogalmazva -- rühellte a protokollt, valójában inkább horgászott volna az apjával, biciklizett volna úttalan utakon a barátjával, de ebbe született bele, ezt gyakoroltatták vele három éves kora óta. Tudta, olyasmi ez, mint a hegedű- vagy zongorajáték, vagy a baletttáncosok élete, nem lehet elég korán elkezdeni ahhoz, hogy magas szinten művelje az ember. Ez van, gondolta, valamit valamiért; ezt számtalan élethelyzetben megtapasztalta. Néha kinézett a palota erkélyéről, és borzongató spirituális élmény futott végig a gerincén. Egy mondat motoszkált a fejében: "ez az a tér, ahol megtestesül fizikailag a monarchia elvont léte"
furim
(Forrás: Euronews)

960. [tulajdonos]: Terek2023-05-03 14:03
A királykisasszonynak volt időnként olyan álma, hogy a lépcső, amin felért, hirtelen megnőtt, és nem mert elindulni lefelé. Visszatérő álom volt. Ahogy az is, hogy a felnőtt gyerekei, és a felnőtt patronáltjai három év körüli kisgyermekké változnak. A legújabb pedig gyerekkora színhelyének portája volt: megkezdték az átalakítását úgy, hogy neki abban része nem volt, és fizikai fájdalmat okozott a tér szűkülése. Tudja, hogy ez nem az utolsó ilyen álom. De álom nélküli látomása is volt, nem sok, egyik kezén meg tudta számolni; nem kóros, mert 'adekvát', erős érzelmi felindulást követő. Mindenesetre örült, hogy nem maradt ki az életéből, mert ez viszont a tér tágulásával járt együtt. Milyen is az a tér, ami hol tágul, hol szűkül? Az 'Alice csodaországban' jutott eszébe, ahol a főhős hol parányi volt, hol óriás, és a legváltozatosabb 'díszletek' között találta önmagát. Igaz, utólag kiderült az egész történetről, hogy álom, ami enyhe csalódást okozott. De az író nem kockáztathatta személyes szabadságát, szankciókat az esetleges fantazmagóriákat követően, egyszerűbb volt azt mondani, hogy amit írt, az álom. Mivel matematikus volt, tudta, hogy egyes képletek mögött különleges világok rejtőznek, ezért is küszködött néhány matematikus-társa idegösszeroppanással; ő ehelyett inkább sajátos világában lelt menedéket.
Fűri Mária

959. [tulajdonos]: ...2023-04-29 11:52
A királykisasszony, mint emblematikus személy, része volt az alkotmányos monarchiának. Kicsit ő maga is idejétmúltnak találta ezt a berendezkedést, de úgy látta, szükség van még rá. Úgy látta, az un. demokráciák nem valódi köztársaságok, egyáltalán, kételkedett benne, lesznek-e valaha ilyenek, ahol "a hozzáértő és okos nép gyülekezetében hányni-vetni meg száz bajunk" vagy "ha majd a jognak asztalánál mind egyaránt foglal helyet"; az információhiány, a szegénység és perspektívátlanság erősen megkérdőjelezte, hogy a négyéventi választásokon megfelelő eredmények szülessenek. Az állandó izgága politizálás, a bizalom és a transzcendens élmények hiánya a mindennapokat törékennyé tette, és úgy gondolta, pusztán a tény, hogy van -- az igaz, lényeges politikai súlyt nem képviselő királyság -- mégis jelent valami állandóságot a káoszban; ha mást nem is, a mérsékelt és kifinomult eleganciát. Ő maga inkább plebejus volt, szó sem volt arról, hogy lenézte volna a népet. Nagy csodálója volt Jeanne d'Arc-nak, de a francia takarítónőknek is, akik a nagy francia forradalom idején az életüket áldozták. Ugyanígy érzett Gandhi mozgalmával szemben, hősnek látta azokat, akik újra meg újra, fegyvertelenül, az ellenállók helyére lépve vállalták a halált. De beleszületett valamibe, aminek megvoltak a hagyományai, és ezeket a hagyományokat végül is nem tartotta feleslegesnek. A társadalom egyensúlya lebegett a szeme előtt, ezért azokat tiszteletben tartotta, hagyta, hogy lefotózzák, ha kiállt a palota erkélyére, és, ha szükség volt rá, a sajtó rendelkezésére állt. Még nem döntötte el, ő lesz-e a 'szűz királynő', vagy kilenc gyermeket szül, és a leszármazottakkal benépesíti Európát.
Fűri Mária

958. [tulajdonos]: Terek2023-04-26 13:16
A királykisasszony megtanulta, hogy nem felelhet meg mindenkinek. Nem volt ez könnyű folyamat, hiszen, ahogy a barátnője mondta róla, szinte mindenkiben talált valamit, amiért szeretni lehet. Micimackóhoz hasonlóan úgy látta, senki sem igazán gonosz. De megtapasztalta, még a nagyon sok jó is elpárolog pillanatok alatt, ha az érdekek ütköznek. Ilyenkor feltörik az e-mail fiókjait, kígyót-békát kiabálnak rá, vagy éppen keresztülnéznek rajta. Ezért elkezdte tanulmányozni az áldozattá válás pszichológiáját, és ez néhány dolgot megvilágított. Pl. azt, hogy 'egységben' ill. 'egy-ben' az erő, azt a farkas falka, ill. a barna medve szokásainak tanulmányozásával értette meg. Ezt persze nem lehetett áttételek nélkül az emberi viszonyokra ráhúzni, de azért fontos támpontok voltak. Territórium. Ez volt a farkasoknál és a medvéknél is. A farkas-embereknél, és a medve-embereknél is. Ő inkább medve-ember volt. Nagy területet szeretett bejárni egyedül, és gondolatban kijelölte ennek határait. A medvék fizikailag uraltak egy-egy területet, neki egy gondolat-rengetege volt. Néha eltévedt ebben a gondolat-erdőben, ilyenkor a liliputi hercegnő rászólt: mi a baj? vagy: ne gondolkozz!; ezekre a szavakra összerázkódott, és legtöbbször visszatalált a királyi teendők prózaibb kihívásaihoz.
Fűri Mária

957. [tulajdonos]: ...2023-04-16 10:49
Irány a négy égtáj!
Kiáltott fel boldogan a királykisasszony.
A boldogság annak szólt, hogy végre rájött, mi is az a gondolatroham. Amikor először olvasott erről, el se tudta képzelni, mi az, de most, hogy felismerte, örömében felsikoltott. Rájött arra is, miért kóros szimptóma ez. Mert hogyan is lehetne mind a négy égtáj felé elindulni? Felnégyeltetni nem akarta magát, ezért úgy gondolta, sorba veszi őket. Észak? Északra nem megy. Volt egyszer Svédországban. A nap. Az volt a legnagyobb élménye. Hogy másképp süt, más szögből, más erővel, más színnel. Szép volt. Fehér és meleg. De nem lehetne azt írni róla, hogy "tüzesen süt le a nyári nap sugára". Bezzeg Délen! Sokáig fenntartással fogadta, hogy erős középkék az Adria. Hiszen a Balaton inkább zöld. Amaz miért lenne kék? De bizony kék az! A saját szemével látta! Mesébe illően kék volt. Más királykisasszonynak volt is arrafelé palotája. Igaz, már nem lakott benne. De a múzeum megőrzött valamit a főúri pompából.
Kelet? Ott nem számít az emberélet. A távolságokat nem tudták soha felmérni az idegenek. Amikor ment a vonat, csak ment, csak ment, csak ment, és még mindig csak a puszta, csak a puszta...
Nyugat? Ott vannak rokonai. Fiatalok. Párizs, Brüsszel...
Eszébe jutott a balatoni cukorkaárus, ahol piros kakasnyalókát vett tavaly két gyereknek. A forgalom éppen csendesedett, így szóba elegyedtek. Mondta a férfi, kinn élt öt évig. Izlandon (belegondolni is távolság), később Portugáliában, mint szakács. Aztán mégis inkább arról beszélgettek (szakemberek:)), mit kellene itthon tenni, hogy ne legyen olyan pusztító az aszály.

Fűri Mária

956. [tulajdonos]: ...2023-04-11 10:40
Horváth Imre

Itt élt Janus Pannonius
s a hétkirályok rendje,
hol a poézis ősi juss,
rászáll a mindenekre.

(A Várad-ból)


https://mek.oszk.hu/kiallitas/erdelyi/horvathi.html

955. [tulajdonos]: ...2023-04-06 09:40
Gregorián húsvéti ének

https://youtu.be/ho0fQN3V2lw


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2023-04-29 09:46 Genovéva ajánlása
2022-10-13 10:07 lilis
2022-05-13 09:03 lili
2021-11-05 08:42 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2023-06-06 02:20   új fórumbejegyzés: Vezsenyi Ildikó
2023-06-05 23:22   Napló: az univerzum szélén
2023-06-05 23:05   Napló: az univerzum szélén
2023-06-05 22:44   Napló: Gyurcsi
2023-06-05 22:06   Napló: Minimal Planet
2023-06-05 20:32   Napló: Bátai Tibor
2023-06-05 20:01   Napló: A vádlottak padján
2023-06-05 19:59   Napló: A vádlottak padján
2023-06-05 19:53   új fórumbejegyzés: Bátai Tibor
2023-06-05 18:37   Napló: nélküled