Bíró Judit : Marhapörkölt klasszikusan

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2843 szerző 38732 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Németh Bálint
  Extrasystole
Új maradandokkok

P. Ábri Judit: Hála a szerelemért
Tóth János Janus: Hervadó kokárda
Tóth János Janus: Nyárvég
Tóth Gabriella: Puff neki
Tóth Gabriella: Ritka fillér
Tóth Gabriella: vacak
Tóth Gabriella: közöny
Filip Tamás: Leltárhiány
Filip Tamás: Pálma
Filip Tamás: Állásinterjú
FRISS FÓRUMOK

Gyurcsi - Zalán György 5 órája
Vezsenyi Ildikó 7 órája
Csurgay Kristóf 15 órája
Cservinka Dávid 15 órája
Ötvös Németh Edit 18 órája
P. Ábri Judit 20 órája
Kiss-Teleki Rita 1 napja
Szakállas Zsolt 1 napja
Busznyák Imre 1 napja
Bátai Tibor 1 napja
Tóth János Janus 1 napja
Farkas György 1 napja
Tóth Gabriella 2 napja
Karaffa Gyula 4 napja
Vasi Ferenc Zoltán 5 napja
Egry Artúr 6 napja
Gyors & Gyilkos 7 napja
Pálóczi Antal 9 napja
Filip Tamás 10 napja
DOKK_FAQ 12 napja
FRISS NAPLÓK

 PÁLÓCZI: BRÜSSZELI CSIPKE 6 órája
Minimal Planet 8 órája
Gyurcsi 10 órája
az univerzum szélén 19 órája
A vádlottak padján 20 órája
Hetedíziglen 21 órája
Bátai Tibor 1 napja
Janus naplója 2 napja
PÁLÓCZI - SZABADVERSTAN 4 napja
mix 4 napja
Ötvös Németh Edit naplója 7 napja
négysorosok 8 napja
Zúzmara 9 napja
Bara 9 napja
nélküled 9 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK

Bíró Judit
Marhapörkölt klasszikusan

Marhahusod szép kis katonákká vágva pakoljad
Gyorsan a zsírba/olajba, de most szeleteld föl a hagymát,
S kockázd fel, szeletenként, vagy sokat egybeszorítván.
Szórjad a húsra a hagymát, gyújtsd meg a kékszinü lángot,
Várj most mígnem a hagymák szép üvegesre pirulnak,
S néha keverd fakanállal meg, nehogy ám odaégjen.
(Vége felé kicsi csípős paprikaport beleszórhatsz.)
Most a fazékba a víz jő, épp csak a hús lemerüljék,
Majd darabokra metélj fel néhány szem paradics'mot,
S tedd bele: szebb szine lesz úgy, íze se rossz eme módon.
Majd jön a bors, a köménymag, fokhagymád se felejtsd el
(bár lehet azt hamarább is, hús és hagyma közében,
Vélük zsírba' pirítnod; válassz, hogy melyik ízlik).
Sót bele vess kicsit, aztán főzd, mig a hús puha nem lesz,
Legfinomabb mellé biz' tarhonyatészta köretként.





Hagyjon üzenetet a szerzőnek!

Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólások

Hozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.

Feltöltés ideje: 2015-04-14 13:17:45
Utolsó módosítás ideje: 2015-04-14 13:17:45


Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2024-04-18 08:29 l
2024-01-06 21:31 Sokadik
2023-07-15 16:45 Kosztolányi M. szerint
2023-07-10 12:57 Genovéva ajánlása
2022-10-13 10:07 lilis
2022-05-13 09:03 lili
2021-11-05 08:42 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2024-04-26 00:05   Új fórumbejegyzés: Gyurcsi - Zalán György
2024-04-25 23:26   Napló: PÁLÓCZI: BRÜSSZELI CSIPKE
2024-04-25 22:18   új fórumbejegyzés: Vezsenyi Ildikó
2024-04-25 21:47   Napló: Minimal Planet
2024-04-25 19:45   Napló: Gyurcsi
2024-04-25 14:45   Új fórumbejegyzés: Csurgay Kristóf
2024-04-25 14:27   új fórumbejegyzés: Cservinka Dávid
2024-04-25 14:23   új fórumbejegyzés: Cservinka Dávid
2024-04-25 14:16   Napló: PÁLÓCZI: BRÜSSZELI CSIPKE
2024-04-25 13:32   új fórumbejegyzés: Cservinka Dávid