Bájer Máté : Tanulmány a húsról

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2843 szerző 38733 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Németh Bálint
  Extrasystole
Új maradandokkok

P. Ábri Judit: Hála a szerelemért
Tóth János Janus: Hervadó kokárda
Tóth János Janus: Nyárvég
Tóth Gabriella: Puff neki
Tóth Gabriella: Ritka fillér
Tóth Gabriella: vacak
Tóth Gabriella: közöny
Filip Tamás: Leltárhiány
Filip Tamás: Pálma
Filip Tamás: Állásinterjú
FRISS FÓRUMOK

Csurgay Kristóf 11 órája
Serfőző Attila 14 órája
Mórotz Krisztina 15 órája
Gyurcsi - Zalán György 1 napja
Vezsenyi Ildikó 1 napja
Cservinka Dávid 1 napja
Ötvös Németh Edit 1 napja
P. Ábri Judit 1 napja
Kiss-Teleki Rita 2 napja
Szakállas Zsolt 2 napja
Busznyák Imre 2 napja
Bátai Tibor 2 napja
Tóth János Janus 2 napja
Farkas György 2 napja
Tóth Gabriella 3 napja
Karaffa Gyula 5 napja
Vasi Ferenc Zoltán 5 napja
Egry Artúr 7 napja
Gyors & Gyilkos 8 napja
Pálóczi Antal 10 napja
FRISS NAPLÓK

 Hetedíziglen 2 órája
Bátai Tibor 4 órája
nélküled 6 órája
Minimal Planet 10 órája
A vádlottak padján 15 órája
PÁLÓCZI: BRÜSSZELI CSIPKE 1 napja
Gyurcsi 1 napja
az univerzum szélén 1 napja
Janus naplója 3 napja
PÁLÓCZI - SZABADVERSTAN 5 napja
mix 5 napja
Ötvös Németh Edit naplója 8 napja
négysorosok 9 napja
Zúzmara 9 napja
Bara 10 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK

Bájer Máté
Tanulmány a húsról

Hagyjuk most kicsit a szereket.
Tekintsünk el egy pillanatra a flekkenportól,
a műbelektől, a fólia alá ragadt vízcseppektől,
felejtsük el az olcsó folyékony szappan ízét,
ami a vágódeszka súrolása után is beissza magát mindenbe.
Hanyagoljuk a gulyáskrémet, a növényi olajat,
az import kínai zöldfűszert, feledkezzünk meg az e-kről,
a sütőtasakokról, a sűrítményekről, a szószban lévő
porok felezési ideje miatt se aggódjunk többé,
és legfőképp, vegyük le a kézfejünket a vállról,
ahol eddig pihent.
Marad a hús, a csupasz vállak lehetősége.
Valamit persze kezdeni kell vele, de nem lehet elkapkodni,
hiába zúdítanánk nyakon az agyunkból kirekesztett dolgokkal,
hiába ömlene rá a konyha összes íze színe és illata,
és feleslegesen csúsztatnánk lejjebb a kezünket a vékony pulóver íve mentén.
Nekünk a hús kell, nyersen.
Nem klopfolunk, nem spékeljük, ne tisztítsuk meg az inaktól,
az apró, szúrós csontszilánkoktól,
és mindenképpen rajtahagyjuk a hártyát.
Csak nézzük a faggyút megigézve és persze kissé riadtan.
Megrémülünk, hogy talán nem nekünk való dolog a nyers hús
kevesek vagyunk ehhez, hogy amúgy is túl gyenge a gyomrunk
és a fogunkról lekopott a gyöngyszínű páncél. Elvékonyodtunk.
Evolúció, vagy egyszerű kémia? Lehet…
de nem merünk a húshoz nyúlni.
Csak bámuljuk reszkető bokákkal, és a kezünket is zsebre dugjuk inkább.
A hús pedig lassan gőzölög, megdagad, tokmányos csillogó kéreg nő rá,
amit soha többé nem tudunk átmetszeni.
Amikor a szemetesbe kerül, már a szagát sem bírjuk elviselni.
Lebotorkálunk a lépcsőn, kezünkben a párolgó nylonnal,
és próbáljuk elhitetni magunkkal,
hogy a hús és a vállak nem nekünk való dolgok.
Ekkor jöhetnek a szerek.






Hagyjon üzenetet a szerzőnek!

Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólások

Hozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.

Feltöltés ideje: 2012-08-26 10:06:04
Utolsó módosítás ideje: 2012-08-26 10:06:04


Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2024-04-18 08:29 l
2024-01-06 21:31 Sokadik
2023-07-15 16:45 Kosztolányi M. szerint
2023-07-10 12:57 Genovéva ajánlása
2022-10-13 10:07 lilis
2022-05-13 09:03 lili
2021-11-05 08:42 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2024-04-26 23:02   Napló: Hetedíziglen
2024-04-26 22:46   Napló: Hetedíziglen
2024-04-26 22:12   Napló: Bátai Tibor
2024-04-26 20:26   Napló: nélküled
2024-04-26 15:58   Napló: Minimal Planet
2024-04-26 14:55   új fórumbejegyzés: Csurgay Kristóf
2024-04-26 14:23   új fórumbejegyzés: Csurgay Kristóf
2024-04-26 12:37   új fórumbejegyzés: Serfőző Attila
2024-04-26 12:06   új fórumbejegyzés: Csurgay Kristóf
2024-04-26 11:29   új fórumbejegyzés: Mórotz Krisztina