DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2833 szerző 37314 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Petz György
  Gyermekkor, bérház emelet
Új maradandokkok

Albert Zsolt: Kettőnk szótlansága között
Gyurcsi - Zalán György: 39. heti haikuk (2020.)
Konta Ildikó: talán
Bara Anna: a tetszhalott -
Szokolay Zoltán: Z
Szilasi Katalin: A terítő csíkjai
Bara Anna: a tetszhalott
Szilasi Katalin: Én nem látom...
Bara Anna: kárörvendő abszurd elmenőben
Petz György: Céliára mondott nóta
FRISS FÓRUMOK

Gyors & Gyilkos 24 perce
Szilasi Katalin 2 órája
Virág Tamás 7 órája
Ötvös Németh Edit 8 órája
Konta Ildikó 9 órája
Pataki Lili 10 órája
Szakállas Zsolt 11 órája
Nyári László 11 órája
Tálos Barbara 12 órája
Vezsenyi Ildikó 13 órája
DOKK_FAQ 16 órája
Szokolay Zoltán 17 órája
Albert Zsolt 2 napja
Petz György 3 napja
Kiss-Teleki Rita 3 napja
Karaffa Gyula 5 napja
Gyurcsi - Zalán György 5 napja
Csiki Melinda 5 napja
Tóth Gabriella 6 napja
Böröczki Mihály 8 napja
FRISS NAPLÓK

 Zúzmara 28 perce
Hetedíziglen 2 órája
Conquistadores 4 órája
EXTITXU-UXTITXE 5 órája
Párbeszéd a DOKK jövőjéről 7 órája
történések 8 órája
Szokolay Zoltán verses füzete 8 órája
nélküled 9 órája
PIMP 10 órája
Baltazar 17 órája
Etzel Mark Bartfelder 1 napja
az utolsó alma 1 napja
A VERS LEGYEN VELETEK 1 napja
Volt egy pillanat 1 napja
Gyurcsi 2 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: törmelék
Legutóbbi olvasó: 2020-09-26 16:01 Összes olvasás: 6918

Korábbi hozzászólások:  
116. [tulajdonos]: Leti2020-09-09 19:13
Ha a 6.15-ös busszal megyek reggel, akkor együtt buszozom Letíciával, egykori kedves zsákfavi tanítványommal. Csak emlékeztetőül, Leti roma, asszem heted-nyolcadmagával él egy nevelőszülőnél, mert a családjából kiemelték. Most azért buszozunk együtt, mert elvégezte a 8 osztályt és most kisgyermekgondozónak tanul. Nagyon szurkolok neki. És kicsit féltem. Leti jó, látszik az arcán. De ahogy elnézem ott a buszon állva, nagyon védtelennek tűnik.

Olvasói hozzászólások nélkül
115. törmelék: false[tulajdonos]: deleted2020-08-13 20:54
Nem, nem jól mondtam el. Ő ugyan tényleg nincs jelen, és a terhekből keveset, de nem hajcsárkodik, ezt későbbről vetítettem vissza. Azt is, h a munkából kihúzza magát. Itt még nem. Itt még nem az az ember, aki később. Rajta a nyomás, a félelem, h netán nem teljesítjük, tehát nyomást gyakorol. Ki értünk nem áll, ez azt hiszem nem torzítás.


Viszont újévtől azért nincs jelen, mert beteg lesz a felesége. A félévi osztályozó értekezleten tudja meg a vizsgálat eredményét. Emlékszem az arcára. Olyan rák, ami 90%-ban halálos, és gyorsan öl. Szeptemberre meghal a felesége. Ő ápolja, emiatt hiányzik. Nem, akkor még nem az az ember.

De az évzáró értekezlet is igaz. A tantestület kissé belerokkant az évbe. Amitől kiakadtak, h ennek tudomásul vétele nélkül ment a program, a felső szándék dicsérete.

114. [tulajdonos]: deleted2020-08-13 19:16
A portfoliómat írom, ami megalkuvás, és sima ostobaság eredménye, de most már végig csinálom. Tegnap és ma a szakmai életutamat írtam, és nagyon furcsán éreztem magam a végére. Mert valami olyan íve van, h hihetetlen, egyszerűen annyi mindent leraktam az asztalra, h bele se férek a terjedelembe, de az is kirajzolódik a napnál világosabban, h nem vagyok a helyemen. Mert ennek az egésznek így történetként nincs értelme. Illetve kurvára el van baszva. Mint amikor az író a végén elrontja. Wtf?! Az érdekes az, h még csak nem is Zsákfalván baszódott el végleg, bár onnan erősen szürreális, hanem itt, a Révnél.

De nem erről akartam. Hanem, a régi iskolámban két TÁMOP pályázatot is végigcsináltam 2009-13, illetve 2011-13 között, ami egy életre átszabta a tanítási gyakorlatomat. Igazgató úr vágott bele, sok pénzt ígért, h majd kapunk, az nem jött be, viszont rengeteg munkát és képzést jelentett, a 2009/10-es tanévben 210 órányi továbbképzést nyomtam le, a tanévet a kórházban zártam, ahol műtét közben perforált a vakbelem.

Nagyon jó dolgok voltak, amiket elsajátítottunk akkor, alapvető fontosságúak, de ahogy ez a tantestületen keresztül lett verve, az botrányos volt. Volt ellenállás, aminek az élén egyszer csak, magamat találtam röpke pillanatig még azt is elérve, h a hagyományból ellenünk kampányoló általános iskola is beálljon mögénk. Petíció megírva, aláíratva, igazgató úr jó fej, ő megért, amit tud, ugye....

Abban az évben láttam meg először,h ki az, aki egyetlen továbbképzésen sem volt jelen testben (lehet, h a névsorban igen), furcsa volt észrevenni, h igen, ő.
Az is furcsa volt, mikor valamelyik teljesítés kapcsán mondott valamit, mire ránéztem, h de azt nem lehet, mert az csalás. Mire visszanézett hitetlenkedve. Én meg napokig kattogtam rajta, mert előtte - 16 éve dolgoztunk már akkor együtt- nem tételeztem fel róla, fel sem merült bennem, h képes lenne csalni.

Az évzáró értekezleten nem tudtam részt venni, mert a műtétet 3 hét kórház követte, mert begyulladt minden, aminek nem kellett volna, de elmondták hogy az elcsigázott tantestület fásult közönnyel tűrte, h igazgató úr egekbe magasztalta az évet, h ismerjük el, jó volt ez kollégák. Mindezt úgy, h a terhekből egyedül ő nem vette ki a részét, ő csak hajcsárkodott és törte le az ellenállást. (Ami, mondom, nem a tartalomnak szólt, hanem a hogyannak, a tömény zúdulásnak, ami az egész értelmét számolta fel, legalábbis abban az évben.)

Na, írom tegnap a szakmai életutam, s ez módszertanilag jelentős állomás, de nem emlékeztem pontosan a pályázat kódjára, ezért rámentem volt iskolám honlapjára, hiszen tudom, h közzétételi kötelezettségünk volt, h majd onnan kinézem. Nincs sehol. Kínomban rámegyek az iskolatörténetre, ami szinte évekre lebontva közli az eseményeket és azt látom, h az intézményben 2006 és 2015 között nem történt semmi. Azok a pályázatok (ami ismerjük el, mégis csak jó volt, kollégák!), azok az évek nem történtek meg.

(Mindig túltolta szegény. Azt is összestréberkedte, amit el se vártak tőle. A gazdi még meg sem született kívánságát is teljesítve. Az a pályázat még egy másik kormányhoz fűződött.)

113. [tulajdonos]: once a liar ...2020-08-07 11:16
Az igazgatónőm hazudott.

Benn voltam jövedelemigazolást kérni, mert Áronnak koleszt pályázunk, amit ha nem kap meg, dunszom nincs, hogyan finanszírozzuk a lakhatását, és elkapott, h ugye hatodikban vagyok osztályfőnök. Mert hogy felhívta őt egy édesanya, h idehozná egy környéki településről a gyermekét, és hogy találkoznék-e szülővel, gyermekkel, h eldöntsük, jöhet-e. A gyermek SNI-s, de mikor a szülő rákérdezett, ő mondta, h az nem baj. És így tovább, hangsúlyozva, h ő még nem mndott igent, és szépen körítve, h ilyenkor az ő iskolájukban az osztályfőnök a találkozó után még dönthet úgy, h szerinte ne.

Annyi kiegészítés, h ebbe az iskolába felvételivel kerülnek be a kisdiákok, szűrve vannak és rettenetesen jók az osztályátlagok. Az én osztályomban, ha jól emlékszem, 4,8 körül volt év végén. Utólag viszont fűt-fát felvesznek felvételi nélkül, ahogy hallom. Mindenesetre a gyermeknek nem kell átesnie azon, amin a jövendő osztálytársai átestek anno a bekerülésért.

Azt is hallottam a volt pótofőmtől, jövendő ötödikes osztályfőnöktől, h ez, h az osztályfőnök dönthet, duma. Ő is elhitte, de még a találkozó előtt megtudta, h a rendszergazda már készíti az új gyermek email címét.

De lássuk élesben. Végül nem én beszélgettem szülőkkel, gyerekkel, hanem I, a másik hatodikos osztályfőnök. Aztán felhívott és elmesélte, h a kisfiúval nagyon komoly gondok lesznek, mert 'csak' az írás és az olvasás okoz neki gondot, nagyon nehezen fejezte ki magát szóban is, és azért jön ide, mert azt reméli, h a duplaórás rendszer miatt kevesebbet kell tanulnia. A sorsa viszont úgy dőlt el, h a beszélgetés végén az igazgatónő mosolyogva közölte a jelenlevőkkel, h azt hiszem, mindkettőnknek az a véleménye, h X jöhet hozzánk tanulni. Amire I. nem mondhatta, h úgy volt, h ezt még megbeszéljük.

Ez a tehetséges gyerekek szűrése egy összetett téma, egyszer majd írok is róla, de ami nyilvánvaló, h ig. nő már akkor tudta, h felveszi, mikor fennen állította, h még az oszt főnök vétózhat. Aztán meg tett róla, h ne tehesse.

Amiből annyi a tanulság, h a nő szavának nem lehet hinni. Ha érdekei megkívánják, nem mond igazat, illetve nem játszik tisztességesen. Szóval így veendő bármi, amit mond. Nem szabad benne megbízni.

****

Tegnap bé lett jelentve országos lapban, h a pedagógusok már megint 10%-os béremelést kaptak, aminek következtében idézem:

"egy főiskolai végzettségű, húsz éve tanító, pedagógus II. besorolású tanár 2010-ben kevesebb mint 150 ezer forintot keresett, júliust megelőzően 301 ezer forint volt a fizetése, augusztustól 331 ezer forintot VIHET HAZA.

Egy szintén pedagógus II. besorolású, húsz éve tanító, egyetemi végzettségű tanár bére 2010-ben 172 ezer forint volt, a múlt hónapban 334 ezer forintot VIHETETT HAZA, augusztustól viszont már 368 ezer forint ÉRKEZIK A BANKSZÁMLÁJÁRA."

A cikkben említett összegek bruttó számok, ezeket senki nem viszi haza, a bankszámlák sem látják. Hogy nem tévedésről, hanem valószínűleg tudatos kommunikációs húzásról van szó, az látszik alátámasztani, h mikor tavaly a fiatal tanárok posztolgatták 130-150 ezer közé eső béreiket a közösségi médiában, az Emmi ugyanígy reagált, a bruttó bérekkel cáfolt, úgyanígy, h 'ennyit vihetnek haza'.Olvasói hozzászólások nélkül
112. törmelék: mégis[tulajdonos]: esélyegyenlőség2020-07-23 21:37
Mégis felvették.

111. [tulajdonos]: esélyegyenlőség2020-07-16 12:49
V. lánya, Anna nemcsak a matekos agyát örökölte, de fest, verseket ír, fuvola szakon végzett a konziban és zenét szerez. Már tavaly is zeneszerzőnek jelentkezett, de akkor még kicsit elnyegléskedte. Idén viszont odatette magát, és olyan anyagot vitt, mondta, hogy ha azzal sem veszik fel, akkor nincs értelme próbálkoznia.

A felvételin néhány negyven-ötven közötti férfi ült ott, Anna úgy jött ki, h szerinte jól ment. Aztán az egyik tag a bizottságból beszélt Anna volt konzis tanárával és elmondta neki, h nagyon jó volt a lány, nagyon jó anyagot vitt, viszont van vele egy nagy gond. Az, hogy lány.

Most várják a 23-át, h kiderüljön felveszik-e mégis. De ha nem, akkor ez lesz az ok.

110. [tulajdonos]: álarc2020-06-25 17:58
Közben kávéztam egyet I-vel, aki idén került oda és barát is lehet még akár. Az ő lányát tanítja az eddigi iskolalelkész, és pedagógiailag elég meredek történetet mondott róla. Olyat, amiben 3 olyan dolog is volt, amit csak antipedagógus old meg úgy.

Szóval, volt vele gond, bár I. ezt rajtam kívül nem osztotta meg senkivel. Meg más oka is lehet, h lemondatták, hiszen, amennyire tudom, hittan tanárként továbbra is jelen lesz.

Tegnapelőtt viszont volt egy kapcsolódó fura élményem. A folyosón megállított az új iskolalelkész. Ő egy nagyon kedves nő, szintén idén került oda, az osztályomban olyan áhítatot tartott a Gólyatáborban, ami Lázár Ervin: Vacskamati virágja című meséjére épült. Epilepsziás, ezért mindig segítő kutyával jár.

Azért állított meg, hogy segítsek neki nevet adni az érzésnek, ahogy ő most érzi magát. Teljesen feldúlta a nem kért, kívánt kinevezés és az egyesek (nem utolsósorban az elküldött lelkésznő) testbeszédből kirajzolódó értelmezések. Meg az a bizonyos levél. És ahogy mondta, kapkodva, rögtön megértettem, h mire gondol. Arra a megfogalmazásra, h az utód a kinevezést "örömmel elfogadta". Ez bizony aljas volt. (De nem jöttem rá eddig, mert engem is befolyásolt.)

Aztán azt mondta, h ez már sokadszorra történik meg vele, és valahogy ugyanígy, és hogy azért nekem mondja el, mert itt 'sok az álarcos ember', de én nem vagyok az.

Nem tudtam, mi a neve az érzésnek, nyilván neki kell megtalálnia. De ma a kertben bevillant egy szó. 'Fenyegetve'. De jobb, ha nem mondom meg neki.

109. [tulajdonos]: fired2020-06-20 12:10
Amunkahelyemen 3 év után elküldték az iskolalelkészt. Ezt a tanári levlistáról tudom meg, ahova a lelkésznő megírja, hogy "az iskolavezetés kérésére" távozik, s kit kértek fel utódjául, aki azt örömmel elfogadta. Egy rossz szó nélkül, remélve, hogy számára új szolgálati helyet ad az Úr.

Én ezt a nőt nem különösebben szerettem, de a munkáját teljes odaadással csinálta.Odafigyelve, gonddal , sokat és sokfélét. Nyugtalanítónak találom, ami történt. Hogy a jelek szerint nem ez számít.

108. [tulajdonos]: fura2020-06-17 20:30
A kérdés már csak az, h lehet-e egy ilyen munkahelyen jól dolgozni. - erre keltem.
Erre ma volt egy munkaközösségi megbeszélés, ami rém furcsa volt. Mégpedig azért, mert 2 éve először, mióta ott vagyok először fordult elő, MEGHALLOTTÁK, AMIT MONDOK. Mit meghallották, komolyan vették, felfogták, beépítették.

A munkaközösség szar, diszfunkcionális, mégpedig egyrészt a munkaközvez miatt, aki a hatalommal szemben felmosórongyként viselkedik, másrészt a tantestület egyik legmagasabb státuszú/helyiértékű tagja miatt. Hogy ő pontosan mit és miért csinál, azt elég nehéz megragadni, de 90%-ban biztos vagyok abban most már, h ő az igazi hunyó.

Na viszont pár napja az történt, h derült égből kiderült, h az összes évfolyamon kimeneti tesztet kell íratnunk egyik napról a másikra. Amiből az lett, h 5. osztálytól 8-ig az összes digi tesztet én csináltam meg, ott is ahol nem tanítok. Ezt volt aki úgy fogta fel, h megmentettem.S most meg hallatszom.

Olyannyira, h amit az igazgatónő lesöpört javaslatomat, amögé most elméletben beállt mindenki, s nem értik, h mért söpörte le.

Ja, meg még egy. Az iskolának sajátossága, h az órarend készítés miatt évről évre van aki elveszti a csoportjait, mert van vmi algoritmus, aminek meg kell felelni, különben nincs órarend. Na, az ignőnek a beszámolómban írtam, h számomra milyen rohadt fontos lenne (de mint kiderült a többiek számára is), h végig tudjam vinni a csoportjaimat, MERT ÉVEK ALATT ÉPÍTKEZEM. Mire biztosított, h higgyem el, ők mindent megtesznek, hogy ez teljesüljön, de az órarend miatt időnként kénytelenek...amivel nem éreztem, h egy tapodtat is beljebb lennék.
De aztán leesett, s ma felszólaltam, h szerezzük már meg azt az algoritmust, mert ha állandó, akkor eleve úgy kéne tantárgyfelosztást csinálni, h kiszámoljuk előre melyik az a variáns, amivel a legtöbb csoportot végig lehet vinni. És ennek is nagyon megörvendtek.

Nem tom, meddig fog ez tartani, mert abszolút nem ehhez vagyok itt/tőlük szokva. De komolyan voltam véve. Ahogy 3 éve nem.

107. [tulajdonos]: holló2020-06-16 20:45
A sorsomat követők számára azért csak elmondom, h farkas és a holló közül melyik lett. Mivel azt a tanácsot kaptam egy érző szívű embertől, h ha két rossz van, akkor lehetőleg egy harmadikat kell választani, ezért nemet mondtam az általános iskolának, a nyilvánvaló rossznak (összesen két érdeme lévén 1. h nem kell bejárni, 2. h nem a jelenlegi munkahelyem), azzal az elhatározással, h vmi olyanért fogom ott hagyni ezt, ami minél jobban átlátom, annál gázabb munkahelyet, ami jó lesz nekem.

A karantén miatt azért nagyon sok minden világos lett. Nem fogok beállni ugyanabba, aminek átláttam a hazugságait. A problémáról, amit tavaly nyáron makacsul meg akartam oldani, h rendszerbe van kódolva.

A munkahelyemen nem túl kevés vagyok, hanem -és ettől aztán reménytelen is minden- túl sok.

Régebben írtam, h mintha visszafelé haladnék. Nem, rosszabb. Az a nagyon ironikus, h előttük jártam, mikor idekerültem nem is egy téren. És lassan odaérnek, ahonnan én elindultam, mikor ott hagytam a régi munkahelyemet.

Nagyon sok mindent szarul csinálnak. Szervezést, kommunikációt. Nagyon sokszor azért, mert az empátia az csak szó. Nem veszik a másikat figyelembe. Egy csomó időrablás kikerülhető lenne. Sokat kell dolgozni, mondta az igazgatónő, mikor idekerültem. És rengeteget feleslegesen. Nemcsak miatta, a kollégák miatt is.

Igazgatónőre Anyukám azt mondta: "sztem ez a nő másol. Valószínűleg nincsenek saját gondolatai." Egyre kevésbé reménykedem abban, h okosabb nálam. Sőt, h van olyan okos, mint én. Ha kiderül, h megint olyan ember van fölöttem, aki nálam butább, akkor tényleg lehúzhatom a rolót.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2020-09-25 22:55 furim
2020-02-26 09:25 lista
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2020-09-27 01:08   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2020-09-27 01:03   Napló: Zúzmara
2020-09-26 21:18   Napló: Conquistadores
2020-09-26 19:57   Napló: EXTITXU-UXTITXE
2020-09-26 19:52   Napló: Zúzmara
2020-09-26 19:29   Napló: Hetedíziglen
2020-09-26 18:01   új fórumbejegyzés: Virág Tamás
2020-09-26 17:57   Új fórumbejegyzés: Virág Tamás
2020-09-26 17:57   Napló: Párbeszéd a DOKK jövőjéről
2020-09-26 17:17   Napló: Zúzmara