DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2840 szerző 37612 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

garai péter sándor
  rontó pál
Új maradandokkok

Tóth Gabriella: a vigasz
Kosztolányi Mária: reinkarnáció
Bara Anna: ...aki, ha kell
Ötvös Németh Edit: új tavasz
Kiss-Teleki Rita: Üresen
Szakállas Zsolt: a smaragdragu könyvelése
Szakállas Zsolt: BUKFENC
Farkas György: Verdun
Szakállas Zsolt: KALIBRÁLNI
Szilvási István: Ha te még ígéret volnál
FRISS FÓRUMOK

Franczen Bea 6 perce
Farkas György 15 órája
Szakállas Zsolt 15 órája
Tóth Gabriella 23 órája
Bara Anna 1 napja
Vezsenyi Ildikó 1 napja
Ötvös Németh Edit 1 napja
Zsolt Szakállas 2 napja
Czékmány Sándor 2 napja
Kosztolányi Mária 2 napja
DOKK_FAQ 3 napja
Csapó Angéla 3 napja
Bősz Miklós 5 napja
Szilasi Katalin 5 napja
Nagyító 5 napja
Nagy Zsuzsanna 6 napja
Tóth János Janus 8 napja
Kiss-Teleki Rita 8 napja
Szilvási István 9 napja
Szilágyi Attila 9 napja
FRISS NAPLÓK

 Hetedíziglen 4 perce
nélküled 1 órája
Szőnyeg 4 órája
Játék backstage 7 órája
Ötvös Németh Edit naplója 17 órája
ELKÉPZELHETŐ 1 napja
mix 2 napja
Minimal Planet 2 napja
történések 2 napja
az univerzum szélén 3 napja
Gyurcsi 3 napja
Vezsenyi Ildikó Naplója 3 napja
Fészek 4 napja
Zúzmara 4 napja
Fogyinapló 4 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: az utolsó alma
Legutóbbi olvasó: 2021-04-22 12:20 Összes olvasás: 37127

Korábbi hozzászólások:  
771. [tulajdonos]: utolsó-alma2021-03-11 23:10
"Nem tetszik a könyv címe.
– Te milyen okos vagy, bár lány vagy.
– Gyurikám, ez olyan, mintha azt mondanád, milyen jól tudsz biciklizni, bár majom vagy.

Ez a rövid gyerekkori párbeszéd a cím forrása. Egy lehetséges lekezelő elismerés vállalása. A filozófus noha nő különlegességének vállalása. Ez címként iróniával telítődik, hiszen önmagára mondja, így a Bicikliző majom az eredeti jelentést megsemmisítő, játékos önmeghatározássá válik. Elfogadja a világot, ahol csodálkozva ismerik el egy nő filozófiai tehetségét, nem ront rá harcosan, feministán, nem akarja megsemmisíteni vagy megváltani. Mosolyogva vállalja a megkülönböztetést, úgy számolja föl. Egy nő, aki filozófussá vált, pont, mint egy férfi, nem vált filozófiájának tárgyává saját nemisége, és mégsem úgy, mert közben nő maradt, volt saját női, asszonyi élete, amit most elmesélt, a filozófiai történetével együtt, melyek együttléte mégsem vált egymásra vonatkoztatottá, legalábbis közvetlenül nem, de valójában mégis."

(Takács Géza Hazaválasztás, hazatérés című írásából)

770. [tulajdonos]: vörös2021-03-09 08:52
Weöres Sándor

Még most sem szoktam meg

Még most sem szoktam meg teljesen
hogy torkom van, gyomrom, belem
mit anyaggal tömök naponta
és csak ezáltal létezem.

Még most sem szoktam meg teljesen
hogy minek olyan lényeges
ezt vágyni, amazt szükségni
s hogy szeressenek és szeressek.

Még most sem szoktam meg teljesen
hogy látó-, vagy rágó-tagod
szépnek, vagy csúnyának tekintsem
és hogy van élő és halott.

Még most sem szoktam meg teljesen
hogy teljest föl nem foghatok,
hogy csak egy részek kavarognak
és rajtuk túl nem nyúlhatok.

Olvasói hozzászólások nélkül
769. ut-al: kieg.[tulajdonos]: woman&music2021-03-08 22:40
Nem mintha ez lenne a kedvencem Katie Meluától. Ezt (főleg ebben az előadásmódban) kicsit giccsesnek találom. A Piece by piece a legjobb dala szerintem és a Spiders' web. (Mindkettőt ő szerezte.)

768. [tulajdonos]: woman&music2021-03-08 22:27
She is like the lady down the road
Or just the woman up the street
Like any mother you may know
To me, she is the one who had it planned
To lead us all to Wonderland
She always wanted us to go
And she said
Don't ever be lonely

Remember, I'll always care
Wherever you may be
Remember I will be there
And like another lady that we know
She has a smile so bright and sweet
And hair as white as driven snow
Though life is never easy day to day
She has a very special way
To make us smile when we are low

And she says
Don't ever be lonely
Remember, I'll always care
Wherever you may be
Remember I will be there
Don't ever be lonely
Remember, I will be there
I will be there
I will be there

#KatieMelua​ #Ketevan


767. [tulajdonos]: citátum2021-03-07 21:51
A méhek „születésük utáni első és második napon takarítók lesznek, ekkor tisztítják meg a méhsejteket, vagyis a lépeket alkotó szabályos, hatszögletű cellákat. A sajátjukkal kezdik.” (Boros Tibor – méhrajbefogó)

766. [tulajdonos]: a-Google-Instant-dobása2021-03-06 13:34
„Annyi bizonyos, hogy Unamuno a XX. századi szentség problémáját hitetlen létére is szebben és emberiebben írta meg, mint napjaink akárhány hasonló tárgyválasztású írója.”, írja Brachfeld Olivér 1931-ben (Nyugat, 1931. 10. szám) San Miguel Bueno, Mártir című „ponyvájáról” (Editorial Atlantida, Madrid)


765. [tulajdonos]: ...2021-03-05 13:44
"Akkoriban kizárólag jó könyveket lehetett olvasni. Nem kellett csont értelmiséginek lenned ahhoz, hogy jó könyvekkel legyen bélelve a könyvtárad. Világirodalom remekei sorozat, rendre megvettük, nem volt más. Volt még a Képes Sport, azt is megvettük. Nevelték a népet a komcsik. Nyomták el, közben nyomták belé a magaskultúrát, szocializmus címszó alatt. Így kezdtem rendesen olvasni, rendes naivan. Eleve voltak a felolvasások, apám elalvás előtt olvasott nekünk egy fejezetet Cooperből, vagy Verne Gyulából, vagy Jókai, ez különösen izgatott. Mert ügyesen csinálta; mindig a legérdekesebb résznél hagyta abba. És minden a legérdekesebb, bár erre csak jóval később jöttem rá. Ezért aztán gyorsan megtanultunk a húgommal olvasni, attól fogva befaltam mindent. Nyáron, a telepen nem is tudtam napközben mást tenni, lebringáztam a Dunához a könyvemmel, a helyi csávókkal csak késő délután, focinál lehetett találkozni, napközben a téeszcsében kapáltak. Eleinte csodálkoztam rajta, bármerre biciklizek, senki nincs otthon. Felébredsz, délutánig olvasol. Paradicsom. Szombat délután kettő körül megjöttek a szüleim a HÉV-vel, a tesómmal kimentünk eléjük az állomásra. És Budapest-illatuk volt. Egész nyáron falun vagy, megszakítás nélkül, és nem falu, hanem tisztviselőtelep, mégis valahogy falu, tyúkok, kutyaugatás, tücsök és béka. Bezörög a szélsőúton a teherautó, és lekanyarodik a bolt felé. Megjött az apukám, kinyitom a kopott, bőr aktatáskáját, kidől a Pest-szag. A táskában egy-egy tábla Szerencsi csokoládé, leírhatatlan jó íz. Heti édességmennyiség, ezt kellet volna beosztani. Meg egy Olcsó Könyvtár kötet. Ma is imádom, gyűjtöm is, irtó rondák. Annyira szépek. Ivanhoe, fakósárga borítás, kis rajzikák, rázuhantam." (Kukorelly Endre: A szövegeim állítanak elő, Litera)

764. [tulajdonos]: párbeszéd-a-nyelv-hajlékában2021-03-04 19:55
"Az öntudat nem valamiféle szellemi organizmus, és nem úgy lakik az emberben, mint a csiga a házában, hogy kibújik és visszahúzódik. S nem is az emberben lakik, hanem az ember az, aki -- Heidegger szavaival -- "a nyelv hajlékában lakozik", ahol a megértés végbemegy.3 De nem is a nyelvben, hanem a szavak értelmében, nem is a szavak értelmében, hanem a beszédben, s nem is a beszédben, hanem a párbeszédben, melyben az emberek egymással szót értenek."

A szellem emberi megnyilvánulási formájában az ember válasza a másiknak, akinek képes azt mondani: Te... Nem a nyelv lakik ugyanis az emberben, hanem az ember áll a nyelvben, és belőle beszél -- így van ez minden szóval, az egész szellemmel. A szellem nem az Én-ben van, hanem az Én és a Te között. Nem olyan, mint a vér, amely benned kering, hanem mint a levegő, melyben lélegzel. Az ember a szellemben él, ha képes válaszolni a neki rendelt Te-nek. Képes rá, ha egész lényével belép a viszonyba. Csak viszonyt teremtő ereje által képes az ember a szellemben élni."4 A dialógus-elv legszebb összefoglalását Martin Buber fenti soraiban találjuk. S még rövidebben csupán két szóban Emmanuel Lévinasnál: az ember: találkozás."

(Lányi András, "Ez a folyó része a lényemnek..." A személyiség ökológiai elméletéhez)

763. [tulajdonos]: Földény-F.-László2021-03-04 13:22
"A középkorban a melankóliát az ördög vánkosának nevezték, a melankolikusokat pedig semmittevőknek tartották, súlyosabb esetben istentagadással vádolták őket. De közben melankolikusnak nevezték a túlbuzgó istenhívőket is, akik cellájukban egyebet sem tesznek, mint imádkoznak. Mindeközben pedig az elmebetegeket és a közönséges őrülteket is melankolikusként bélyegezték meg. A reneszánszban a kimagasló művészek többsége melankolikusnak számított; de a melankólia volt felelős a boldogtalanságukért, s ez volt a kétségbeesés és a szaporodó öngyilkosságok oka is. Később, a polgárosodással párhuzamosan, de különösen az ipari forradalom korában a lustaság és az unalom lett a melankólia jele, mivel mindkettő a társadalom egyre erősebb szorításának próbált ellenállni. Akik nem akartak beszállni a társadalmi össz-társasjátékba, azok mind melankolikusnak számítotak. De hasonló ok miatt a 18. század végétől kezdve a zsenialitás is a melankólia ismérve lett, hiszen ez is a kiszámíthatatlansággal társult, azzal, hogy az illető nem tud és nem is akar semmilyen előíráshoz igazodni. Nem óhajt betagozódni.

A melankólia szó szerint fekete epét jelent. A fekete szín pedig a sötétégre irányítja a figyelmet. Arra, hogy bárhol tűnjön is fel a melankólia, s bárhogyan vélekedjenek is róla, mindig az adott világ sötét árnyéka sejlik fel benne. Valami olyasmi, amit ki kell szorítani a nappali tudatból, mert ha teret engednek neki, akkor megzavarja a dolgok megszokott menetét. Így volt ez az antikvitásban, a középkorban, így volt a reneszánszban, de később is. És a sötét melankóliával szembeni gyanakvás különösen erős a fény évszázada, a felvilágosodás óta. Hiszen ha egyszer túl van a tudáson, akkor értelemszerűen alá is ássa a mindenkori tudást. Vagy legalábbis a kétely árnyékát veti rá. A melankolikus nem bízik a végső magyarázatokban, így azután a nem-melankolikusok az értelemről való lemondással vádolják, a kellő és ésszerű belátás hiányával. Civilizációnk ezért immár több mint két évszázada mindent elkövet, hogy valamiképpen kordába szorítsa vagy akár érvénytelenítse."

762. [tulajdonos]: vicket-vackot-vadbarackot2021-03-03 10:41
"-- Mozgássérültnek tetszik lenni? - kérdezte a tésztaképűt, de az csak egy megvető pillantást lövellt feléje, s válasz helyett kiugrott a nyugágyából -- na nem nagyon fürgén, csak amúgy pohosan --, s csinált néhány tornamozdulatot, hogy lássa ez a félküllős bennszülött, micsoda sportférfiú ő. Majd ugyanolyan hirtelen, ahogy felállt, visszahuppant a nyugágyába, és körüllegyintett.
--Megveszem tőled ezt a tisztást a hozzá tartozó erdőkkel, hegyekkel, vickekkel-vackokkal. Egy arany -- mondta, és abban a pillanatban kinyúlt az erődje falából egy ügyes szerkezet, és egy aranypénzt hajított Bab Berci lába elé.
-- Tőlem aztán nem! - tiltakozott Bab Berci.
-- Két arany! -- mondta az idegen, mire a pénzdobó szerkezet egy újabb aranyat dobott az első mellé.
-- Száz aranyért sem veheti meg tőlem -- magyarázta Bab Berci --, mert nem az enyém." (Lázár Ervin: Bab Berci, a bennszülött)


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2021-03-14 07:31 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2021-04-22 12:59   új fórumbejegyzés: Franczen Bea
2021-04-22 11:08   Napló: nélküled
2021-04-22 09:38   Napló: Hetedíziglen
2021-04-22 09:09   új fórumbejegyzés: Franczen Bea
2021-04-22 09:04       ÚJ bírálandokk-VERS: Bara Anna anya mackóban
2021-04-22 08:34   Napló: Szőnyeg
2021-04-22 05:42   Napló: Hetedíziglen
2021-04-22 05:39   Napló: Játék backstage
2021-04-22 03:08   Napló: Játék backstage
2021-04-21 22:12   Napló: Játék backstage